Denon heeft de primeur: als eerste merk brengt het receivers op de markt met een HDMI 2.1-aansluiting. Die maakt het mogelijk om bijvoorbeeld tv-programma’s, films en games in 8K-resolutie te zien. Inderdaad, 4K is binnenkort verleden tijd.

Deze zomer is het zover en zijn de eerste HDMI 2.1-receivers verkrijgbaar. Als Denon-dealer biedt Doublepoint ze natuurlijk ook. En we moeten eerlijk zijn: onze verwachtingen zijn hooggespannen. In deze blogpost laten wij jou met ons mee-watertanden.

Met HDMI 2.1-ondersteuning

Wellicht ten overvloede, maar de nieuwe Denon-receivers ondersteunen HDMI 2.1. Dit nieuwe protocol zal in rap tempo de nieuwe standaard voor audio- en videoapparatuur worden. HDMI 2.1 staat niet alleen betere video- en audiokwaliteit toe, maar ook meerdere functies. Dat moet garant staan voor een betere gamebeleving en prettiger gebruikservaring.

Al werd deze standaard in 2017 gepresenteerd, het heeft toch even geduurd voordat fabrikanten hierop in konden spelen met nieuwe producten. Denon bijt het spits af met de allereerste HDMI 2.1-receivers op de markt. Concreet zijn er vier modellen gelanceerd:

  • Denon AVC-X6700H
  • Denon AVC-X4700H
  • Denon AVC-X3700H
  • Denon AVR-X2700H

Het hart van je 8K-thuisbioscoop

Met modellen in verschillende prijsklassen, vind je gegarandeerd een HDMI 2.1-receiver die bij jouw budget past. Zo is het voor vrijwel iedereen mogelijk om een thuisbioscoop in 8K op te bouwen.

Nog even een geheugen-opfrisser: 8K is een beeldresolutie van bijna 8000 pixels breed. Om precies te zijn 7680 bij 4320. Dat zijn vier maal zoveel pixels als we bij 4K gewend waren. Zo kunnen fabrikanten nóg grotere televisies te maken, maar omdat we al aan de maximumformaten zitten gaan we dit vooral merken in de beeldkwaliteit.

Weergaloze audio

Laten we eerlijk zijn: we hebben deze Denon-apparaten nog niet mogen testen, laat staan dat we ze in het magazijn hebben. Maar in de loop van de zomer worden ze beschikbaar en kunnen we onze zintuigen de kost geven. Want niet alleen visueel moet dit een spektakel zijn, ook qua audio zit je gebeiteld. Deze Denon-receivers ondersteunen eARC en daarnaast een groot aantal 3D-audioformaten waaronder IMAX Enhanced, Dolby Atmos, Dolby Atmos Height Virtualization Technology, Auro-3D out-of-box, DTS:X, DTS Virtual:X en DTS:X Pro.

Multiroom streaming

We zijn al een tijdje gewend aan HEOS, het multiroom-systeem van Denon. Uiteraard zijn deze receivers hier ook mee uitgerust. Dat betekent dat je jouw muziek naar meerdere kamers in jouw huis kunt streamen, kiezend uit Bluetooth, Apple AirPlay 2 en wifi. Over streamen gesproken: jouw favoriete muziek van Spotify, Tidal en andere streamingdiensten speel je eenvoudig af via de bijbehorende app.

Alsof het nog niet genoeg is, ondersteunen deze nieuwe receivers ook spraakbesturing. Afhankelijk van het model kun je dit apparaat bedienen via Amazon Alexa, Siri (dankzij AirPlay 2) en Google Assistant. Samengevat maakt de Denon AVC-X-serie jouw huis klaar voor de toekomst. Binnenkort hier te koop!