Een DAC, ook wel een d/a-omzetter genoemd, converteert de digitale gegevensstroom naar een analoog geluid. Dit is nodig omdat de digitale gegevensstroom te zien is in binaire code. Een DAC transformeert dus deze binaire code naar een analoog signaal dat vervolgens naar een versterker gestuurd wordt om daarna via een hoofdtelefoon of luidsprekers de oren van de luisteraar binnen te komen.

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen ingebouwde DAC’s en ‘stand’-alone DAC’s. Over het algemeen verwacht men niet dezelfde audio-kwaliteit van een ingebouwde DAC vergeleken met een stand-alone DAC. Een stand-alone DAC focust zich puur op de audio zodat andere processen de conversie niet belemmeren, maar deze tussenstop tussen uw muziekbron is niet per se nodig. Door audioapparatuur te gebruiken met een hoogwaardige en ingebouwde DAC.

Neem bijvoorbeeld de Marantz ND8006. Dit apparaat combineert de functies waar normaal twee of meer audiocomponenten voor nodig zijn. De ND8006 biedt een combinatie van een CD-speler en een ingang voor digitale bronnen. Met behulp van HEOS-ondersteuning en de ingebouwde DAC-functionaliteit kan er direct verbinding worden gemaakt met tal van apparaten.                                                           Door de ondersteuning van bestandsformaten tot 11.2 MHz quad-DSD, 384kHz/32 bit PCM en functies zoals Apple Airplay 2, wifi en Bluetooth is de ND8006 ook zeer toekomstbestendig en eenvoudig in gebruik.

De ND8006 van Marantz ondersteunt de weergave van WAV-, MP3-, AAC-, WMA-, FLAC en ALAC-bestanden via USB-apparaten en is verkrijgbaar in een zwarte en zilver-gouden variant en is bij Doublepoint verkrijgbaar voor 1199 euro.