Denon AVR-X1700H

Stel je voor: 7-kanaals surround-geluid naar je huiskamer halen. Dan hebben we het toch wel over een bioscoopwaardige set-up. Denon maakt het mogelijk met een nieuwe AV receiver in zijn assortiment: de AVR-X1700H. 

Ruimtelijk bioscoopgeluid thuis

In feite ondersteunt dit nieuwe stokpaardje 7.2-surround. Dat betekent dat je hiermee, behalve een centerspeaker en zes stereo-speakers , maar liefst twee subwoofers apart kunt laten aansturen. Dat brengt die films en series nóg meer tot leven.

Dankzij de drie 8K HDMI-ingangen kun je een televisie, een spelcomputer en bijvoorbeeld een Blu-ray dvd-speler aansluiten. Maar laten we eerlijk zijn: content in de 8K-resolutie is nog maar dungezaaid. Je koopt hiermee dus vooral een toekomstbestendig apparaat. Zodra 8K de norm wordt, heb jij al jarenlang de juiste apparatuur hiervoor in huis.

Deze nieuwe receiver ondersteunt óók de nieuwste 3D-surroundformaten als DTS:X en Dolby Atmos. Uiteraard is hij ook compatibel met het multi-room streamplatform van Denon: HEOS.

Nog een kopje

De AVR-X1700H van Denon is uitgerust met Audyssey MultEQ XT. Die helpt je om een

nauwkeurige luidsprekeropstelling te vinden en het systeem akoestisch te kalibreren – beiden in naam van een optimale luisterervaring. Dit is enorm intuïtief en hands-off, want het systeem detecteert het type, de grootte en de configuratie van de gebruikte luidsprekers. Daarnaast meet het hun respons in de kamer.

Let wel: Audyssey werkt tot een 5.1.2 Dolby Atmos/DTS:X-opstelling werkt. Ga je voor de complete 7.2-setup, dan mag je dus zelf de luidsprekers aan de zijkanten plaatsen. Een kind kan de was doen. En na die configuratie kun je de instellingen verder aanpassen via de Audyssey MultEQ Editor-app (iOS en Android).

Ook in DAB-uitvoering

De Denon AVR-X1700H is ook beschikbaar in een uitvoering met DAB. Mocht je nog even een opfrisser nodig hebben: Digital Audio Broadcasting is de toekomstige manier van radio luisteren: digitaal dus zonder ruis. Ook kan zo’n digitaal signaal veel meer informatie meesturen, zoals de artiest, het nummer, of zelfs nieuwsberichten en het weer.

Wat ons betreft had Denon de DAB standaard mogen inbouwen. Want als je 8K ondersteunt, waarom dan niet meteen óók die andere futuristische techniek toevoegen? Sterker nog, DAB staat dichter bij de huidige realiteit dan 8K.

Over Denon

De audiomarkt van tegenwoordig barst van de goudzoekers. Oké, dat is misschien wat oneerbiedig. Maar dat er tal van nieuwe merken zijn, van variabele kwaliteit, maakt het lastig om het kaf van het koren te scheiden. Denon is wat dat betreft een geruststellende naam: dit Japanse merk werd meer dan honderd jaar geleden opgericht. En op het gebied van digitale audio is Denon altijd vooruitstrevend bezig geweest. Inmiddels is dit merk onderdeel van de Amerikaanse groep Sound United, die ook audiolabels als Marantz en Boston Acoustics beheert.