Stel je voor: je duwt die schotel in de oven en besluit om je te douchen voordat de gasten langskomen. Beautiful Day schalt door de draadloze speaker. Je loopt van de keuken door de woonkamer naar de badkamer en deze U2-track blijft je achtervolgen, van kamer tot kamer. In elke kamer staat zo’n speaker en ze werken feilloos samen.

Dat is de realiteit die de Denon Home-speakers bieden. Het concept van draadloze multiroom-luidsprekers is wellicht niet gloednieuw, maar de features die fabrikanten in hun speakers bouwen zijn steeds royaler. In dit artikel onderwerpen we de Denon Home-luidsprekers aan een test.

Draadloos en multiroom

De Denon Home-speakers zijn allereerst draadloos. Natuurlijk hebben ze een voedingskabel nodig om het nodige vermogen te produceren, maar onderling zijn ze draadloos verbonden. Zet je twee of meer Denon Home-luidsprekers in je huis, dan communiceren ze onderling via een HEOS-app op je smartphone of tablet. Met wifi- en Bluetooth-ondersteuning weet je dat de afstand tussen speakers moeiteloos wordt overbrugd, waardoor ze multiroom inzetbaar zijn. Er zijn drie modellen:

  • Denon Home 150
    Dit discrete model is geschikt voor de kleinere kamer – denk aan een logeerkamer of een badkamer. Het beschikt over een 1-inch tweeter en een 3,5-inch woofer.
  • Denon Home 250
    De middenmaat is er voor grotere vertrekken, zoals de woonkamer of de master bedroom. De gekantelde 0,75-inch tweeters zijn aangevuld met 4-inch woofers en een 5,25-inch passieve basradiator.
  • Denon Home 350
    Om grotere ruimten met muziek te vullen is er het model 350. In de fraaie kast zitten twee 0,75-inch tweeters, twee 2-inch midrange drivers en twee 6,5-inch subwoofers.

Slimme luidsprekers

Niet langer is het eenrichtingsverkeer, wat audio betreft. Steeds vaker duiken slimme multiroom luidsprekers op. De Denon Home-speakers hebben ingebouwde microfoons, en momenteel ondersteunen ze de voice assistants Alexa en Google Assistant. Aanvankelijk werden deze niet ondersteund maar na een firmware-update dus wel. De kans is groot dat er later een update komt waardoor méér stemassistenten beschikbaar komen.

Subtiel en opvallend tegelijkertijd

Het moderne design trekt aan de ene kant de aandacht, maar laat hem anderzijds met je interieur samensmelten. Je hebt keuze uit een zwart of wit model. Prettig is het water- en vuilafstotende speakerdoek – dankzij dat detail kun je de luidspreker met een gerust hart in de keuken of in de badkamer zetten. De voorkeuzeknoppen stellen je in staat om snel naar één van je favoriete internetradiozenders te luisteren.

Krachtig geluid

Genoeg over de techniek en het design. Tijd om deze luidsprekers de sporen te geven. Allereerst even een kanttekening: we worden nooit zo vrolijk van die aparte apps voor wireless speakers. Die van HEOS is ook niet bepaald revolutionair. Gelukkig gebruiken wij een iPhone en ondersteunen deze speakers AirPlay 2. Daarnaast ondersteunen ze ook Spotify Connect. Twee mogelijkheden om die app te omzeilen.

Het geluid is keurig te noemen. Denon blijkt flinke bastonen te produceren, wat in het kleine model, de Denon Home 150, wat ongebalanceerd kan overkomen. Maar de modellen 250 en 350 laten een vergelijkbare concurrent –zeg, een Sonos– alle hoeken van de huiskamer zien. Het geluid is voller, ronder en perfect voor wie niet zozeer elk weekend een feestje geeft, maar vooral veel naar playlists en de radio luistert.