Dual platenspelers: als warme broodjes voor hongerige audioliefhebbers

De beste muziek is allemaal al eens gemaakt. Oké, daar valt misschien over te twisten, maar het is een feit dat de afgelopen decennia ons de prachtigste muziek hebben gegeven. Van de klassieke meesterwerken tot de blues, van rock tot pop. En een groot deel daarvan staat op vinyl en om die te beluisteren, heb je natuurlijk een goede platenspeler nodig.

Het merk Dual is wat dat betreft een grote naam. Een merk dat al sinds de zestiger jaren staat voor kwaliteit en natuurgetrouwe geluidsweergave. Na een rustiger periode in de tachtiger en negentiger jaren is Dual weer helemaal terug om een nieuwe generatie aan audiofielen te bekoren. En dat merken wij bij Doublepoint aan de verkoopcijfers!

Manuele en volautomatische platenspelers

Componenten van hoge kwaliteit, slimme vindingen en een praktisch design: dat kun je bij elke platenspeler van Dual verwachten. Met een gegoten aluminium draaiplateau en een trillingsarme DC-servomotor is de weergave ongekend.

Wil je klassiek en modern met elkaar verenigen, dan is het model DT 400 USB interessant. Die stelt je in staat om muziek op EP’s en LP’s te digitaliseren. Ideaal als je een grote platenkast hebt, maar liever overal van die gouwe ouwen geniet.

Ben je een echte purist? Kies dan voor een handmatig model met een gewicht van maar liefst 5,9 kilo. We hebben het natuurlijk over de indrukwekkende CS 518. Dit Dual-model is uitgerust met een dubbel cardanische toonarm en pivot-kogellagers voor optimale precisie.

Voor een kleine extra investering haal je het topmodel in huis: de CS 429. Deze is volautomatisch en biedt dus optimaal gebruiksgemak. Een druk op de knop laat de toonarm automatisch optillen, verschuiven en neerzetten. Je hoeft dus alleen nog maar de plaat op het draaiplateau te leggen. Ideaal!

Over Dual

Er zijn tegenwoordig veel jonge merken op de markt, maar Dual is daar een uitzondering op. De geschiedenis van dit Duitse merk voert terug naar 1907, toen de Gebrüder Steidinger Fabrik für Feinmechanik werd opgericht in het Duitse St. Georgen. De fabriek richtte zich vooral op de productie van horlogegereedschap en grammofoons. In 1927 kwam daar een combinatie van een veer- en elektrische motor bij. Deze compacte Dual-motor maakte platenspelers draagbaar.

Deze motor was zo succesvol dat de bedrijfsnaam werd veranderd naar Dual. In de jaren vijftig begon Dual zelf platenspelers te maken. In 1963 scoorde het bedrijf een ware hit met de Dual 1009-platenspeler. Dit product werd wereldwijd dé standaard. Tien jaar later volgde de Dual 701: de eerste Europese platenspeler met directe elektronische aandrijving.

Na enige overnames en herstructureringen is Dual weer helemaal terug. Met aandacht voor het verleden, maar ook voor de eisen van de huidige audiofiel, maakt Dual hypermoderne platenspelers die ook in de 21e eeuw respect afdwingen.