De plaatsnaam Cambridge is synoniem met kwaliteit en degelijkheid. Cambridge Audio doet wat dat betreft zijn naam eer aan, want dit merk oogst overal bewonderende blikken en rode oortjes van de luisterpret.

Het vlaggenschip in de catalogus is de Azur 851-serie, die je ook bij Doublepoint te koop vindt. Maar voordat je jouw bestelling plaatst, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat deze apparatuur aan jouw strenge eisen voldoet. Daarom onderwierpen wij de Cambridge Audio Azur 851-componenten aan een test.

Versterkers, cd-speler en netwerkspeler

Wie Cambridge Audio al enige jaren volgt, zal de kwaliteitstoename van iedere opeenvolgende serie niet ontgaan zijn. Bekend als high-end audiolabel, heeft Cambridge Audio instapmodellen, middenklassers en echte toppers. En tot die laatste categorie hoort de Azur 851-lijn.

De Cambridge Audio Azur 851-serie bestaat uit een aantal componenten met een identieke prijs. Ze zijn zo gebouwd dat ze minimale vervorming genereren – deze is onhoorbaar en nauwelijks meetbaar. Concreet heeft Cambridge Audio de volgende modellen op de markt gebracht:

  • De 851A is een geïntegreerde versterker met 120 watt puur versterkervermogen.
  • Model 851E is een aparte voorversterker met minimale vervorming en ruis, die zelfs op laag vermogen uiterst precies is.
  • De 851N is een netwerkspeler waarmee je o.a. jouw muziek uit Tidal, Spotify Connect en Apple AirPlay streamt.
  • De 851W is de eindversterker van dit merk, die perfect samenwerkt met de netwerkspeler.
  • De 851C is een hoogwaardige cd-speler van Cambridge Audio, volgestampt met audiofiele componenten.


Cambridge Audio getest

Tijd om deze componenten zelf eens te testen. We zijn vooral benieuwd naar de gepatenteerde Class XD-technologie. Zonder te technisch te worden: Class XD combineert de geluidskwaliteit van een Class A-versterker met de efficiëntie van een Class AB-versterker door de crossover-vervorming te elimineren.

We unboxen de apparatuur, sluiten alles zorgvuldig aan, dimmen het licht en gaan er goed voor zitten. En potverdikkie, wat klinkt dit goed! Welke van de componenten we ook met elkaar componeren, de precisie en het detail spatten er van af. De Azur 851-componenten lijken met elk genre overweg te kunnen – de helderheid is een gegeven en dat maakt het luistergenot maximaal. Ons oordeel is snel geveld: Cambridge heeft het vooral elkaar gekregen om audio uit de allerduurste systemen in betaalbare componenten te stoppen.

Audio is een persoonlijke ervaring. Hoe lyrisch we ook over deze productlijn zijn, je zult zelf je oor te luister willen leggen. Zelf ook eens de Cambridge Audio-apparatuur testen? Maak een afspraak in onze showroom en wij zetten de gewenste componenten voor je klaar.

Over Cambridge Audio

Cambridge Audio heeft zijn roots –de naam verklapt het al– in het Engelse Cambridge. Begin jaren zestig richtte een groep jonge ingenieurs en technici daar een high-end audiomerk op. Met hun hoogwaardige apparatuur wil Cambridge Audio muziek laten horen zoals het door de artiest en de studiotechnici bedoeld is. Zonder toevoegingen en zonder iets weg te nemen. In zijn prijsklasse is Cambridge Audio, en dan vooral de Azur 851, vrijwel onverslaanbaar.