Het verschil tussen stereo- en surround sound

Bent u op zoek naar een audioset maar weet u niet of u voor stereo- of surround sound moet kiezen, in deze blog zullen wij u meer vertellen over het verschil en met enkele adviezen komen.

Allereerst is het van belang om te bedenken waar u de audioset voor gaat gebruiken. Wanneer u veel films kijkt, is het aan te raden om voor surround sound te kiezen. Bent u een muziekliefhebber? Dan kunt u het beste kiezen voor een stereo sound opstelling. Indien u elk detail van de muziek of film wilt horen, is het verstandig om kritisch te kijken naar elke component van uw stereo- of surround opstelling. Wanneer u niet al te hogen eisen stelt aan de geluidskwaliteit, dan is een gemiddelde set ook vaak voldoende.

Muziek wordt bijna altijd opgenomen in stereo sound. De samenstelling van een linker- en rechter luidspreker vormt een stereogeluid en bestaat meestal uit twee vloerstaande speakers en een subwoofer. Deze opstelling wordt ook wel een 2.1 opstelling genoemd. Het creëren van een goede stereo opstelling hoeft niet moeilijk te zijn, maar er zijn wel een aantal punten waar rekening mee gehouden moet worden voor het perfecte stereo geluid. Balans is hierbij het belangrijkste aandachtspunt. De maximale belastbaarheid van de speaker moet overeen komen met de capaciteit van de versterker. Belastbaarheid en capaciteit worden weergegeven in Watt. Kies daarom altijd voor een iets zwaardere versterker zodat signaalpieken goed weergegeven kunnen worden.

Surround sound komt alleen tot zijn recht bij een Home cinema set (HCS), die is namelijk in staat het geluid driedimensionaal weer te geven. Doordat een HCS set uit minimaal vijf luidsprekers en een subwoofer bestaat, wordt u letterlijk omringd door geluid. Voor films worden audiotracks altijd zo opgenomen dat specifieke geluiden en effecten worden onderverdeeld over de speakers van een HCS. Het opgenomen geluid wordt gecodeerd, wat DTS of Dolby Digital wordt genoemd. Naast Dolby digital heb je tegenwoordig ook Dolby Atmos, dit zorgt voor extra diepte en hoogte van het geluid. Als er in de film een glas van tafel valt, dan klinkt het ook daadwerkelijk alsof het in uw eigen kamer gebeurt. Het menselijk gehoor is in staat om de richting en afstand van een geluidsbron te bepalen.

We kunnen dus stellen dat er heel veel verschil geleverd wordt wanneer u voor stereo of surround sound kiest. Natuurlijk hebben wij in ons assortiment stereo of surround sound speakers (HCS). De keuze hangt altijd af van jouw wensen en voorkeuren. Mocht je interesse hebben zien wij je graag terug op de website van Doublepoint. Bekijk hier onze surround receivers en bekijk hier onze stereo versterkers mocht je nieuwsgierig zijn geworden!