Met een streamer kun je muziek streamen. Een prachtige Engelse term maar wat betekent dat nu precies? In deze blogpost gaan we terug naar de basis en leggen we je uit wat deze techniek inhoudt. Je leert meer over dit apparaat en over de gouden toekomst van de muziekstreamer.

 

Wat is streaming eigenlijk?

Nog niet zo lang geleden kon je muziek en video’s pas op je computer afspelen als je ze had gedownload. Afhankelijk van je internetverbinding kon het uren duren voordat je een film had binnengehaald. Inmiddels zijn internetverbindingen exponentieel sneller geworden dan in de dagen van ADSL maar daarnaast is er een uitvinding die het volledig downloaden van mediabestanden overbodig maakt: streaming.

Bij streaming worden steeds kleine stukjes van het bestand gedownload, vlak voordat je die bekijkt of beluistert. Daarna worden deze data weer van je apparaat verwijderd. Er is dus nauwelijks opslagruimte voor nodig. Wat wél nodig is: een snelle internetverbinding. Maar dat is tegenwoordig voor niemand een probleem.

 

Hoe kun je muziek streamen?

Je kunt muziek streamen op je smartphone, je tablet en je pc of laptop maar ook door de luidsprekers van je stereoset kun je van gestreamde audio genieten. In dat laatste geval heb je een muziekstreamer  nodig. Dat is een apparaat dat via een netwerkkabel of draadloos verbinding maakt met internet, waar jouw muziek vandaan gehaald wordt.

Er is nog een andere optie: een NAS aan je router  koppelen. Deze afkorting staat voor Network Attached Storage en is in feite een externe harde schijf. Daarop kun je geripte cd’s zetten en andere gedownloade muziek. In plaats van je muziek via internet te streamen, stream je het dus vanaf een lokale bron.

 

Wat kun je allemaal streamen?

Je kunt allerlei soorten muziek streamen. Met Spotify ben je ongetwijfeld al bekend. Enkele andere bekende streamingdiensten zijn Qobuz, Tidal, Apple Music en Deezer. Vooral die eerste twee zijn geliefd bij audiofielen, want ze stellen je in staat om op hifi-kwaliteit muziek te streamen: in 24 bits.

Over de lokaal opgeslagen muziek (NAS) hadden we het hierboven al maar er is nog een andere soort muziek die je kunt streamen en dat zijn de internetradiostations. De moderne muziekstreamers van tegenwoordig geven je toegang tot tienduizenden internetradiozenders van over de hele wereld. Je kiest er één door bijvoorbeeld op land of genre te filteren.

DAB+ radio wordt ook steeds vaker ondersteund. Deze nieuwe standaard gaat het verouderde AM/FM-systeem vervangen. Met digitale radio krijg je altijd een kraakhelder signaal en kan het radiostation allerlei gegevens meesturen, bijvoorbeeld de naam van de artiest en de song die op dat moment worden afgespeeld.

 

Is streamen de toekomst?

De bovenstaande vraag kunnen we kort beantwoorden met een volmondig ‘ja’. Ga maar eens na: wanneer ben jij nog voor het laatst in een platenzaak geweest? Als we al fysieke albums kopen, doen we dat steeds vaker online. En veel luisteraars zijn niet zo geïnteresseerd in albumhoesjes en boekjes; zij nemen genoegen met een digitaal gekocht album.