Hoe je een vette bas krijgt : Doublepoint Nieuws

Basgeluid: je smult ervan en tegelijkertijd haat je het want als je een buurman hebt die tot in de vroege uurtje zijn feestje met een diepe bas luistert, zou je hem zélf het liefst een stevige dreun geven. Maar als je thuis van een dvd geniet, bijvoorbeeld van je favoriete band, is het fantastisch als die bas je het idee geeft dat je er zelf live bij bent.

We hebben in veel huizen rekening te houden met de buren maar je wilt natuurlijk ook niet de hele tijd met een koptelefoon op zitten luisteren. In deze blogpost geven we je enkele tips waarmee je van een sterke bas geniet zonder dat je hiermee de verstandhouding met je buren verstoort.

De beste subwoofer-positie bepalen

“Maar wacht eens even,” horen wij je zeggen. “hoe zit dat nu als ik helemaal geen buren heb?” Dat is natuurlijk ook een optie. Als je vrijstaand woont, heb je volledige vrijheid als het gaat om de plaatsing van je subwoofer. Zo kun je het allerbeste basgeluid ervaren maar hoe vind je de beste plek voor je subwoofer?

Daar is een trucje voor. Je moet er wel wat voor schuiven met meubels want wat je eerst gaat doen, is de subwoofer op de plek zetten waar je normaal gesproken zit om naar muziek te luisteren of televisie te kijken. Juist, op diezelfde plek, maar dan op de grond.

Vervolgens ga je op handen en voeten door de woonkamer kruipen om de plek te vinden waar het basgeluid het beste klinkt. Het kan even duren voor je die plek vindtmaar als je die hebt gevonden, markeer je die met bijvoorbeeld een stukje tape op de grond. Die plek is de beste positie voor je subwoofer, ervan uitgaande dat je weer op dezelfde favoriete plek gaat zitten.

Subwoofer in de hoek

Heb je een aparte subwoofer, dan is het goed om te weten dat je die vrijwel overal kunt plaatsen. Het oor ontwaart namelijk niet waar precies die lage tonen vandaan komen. Hij hoeft dus absoluut niet op de millimeter nauwkeurig in het midden te staan, zoals de centerspeaker. Maar als je plek in een hoekje hebt, gebruik je op die manier de muren voor het weerkaatsen van de bastonen. Op die manier krijg je bij een lager volume hetzelfde basrendement.

Overlast voor de buren voorkomen

Er bestaan wat misverstanden als het gaat om basgeluid en de buren. Je zou misschien denken dat je de luidsprekers zo ver mogelijk van een gedeelde muur moet zetten om te voorkomen dat de buren er last van hebben. Maar niets is minder waar. Je wilt het geluid vooral in de goede richting leiden. Dat betekent langs de zijmuren jouw kant op.

Ter illustratie: stel je voor dat jullie woonkamers aan elkaar grenzen. Die aangrenzende muur kun je dan het beste reserveren voor je televisie. Je gaat daar dan tegenover zitten op de bank en via de zijmuren stuur je het geluid naar je toe (en weg van de buren). Je kunt ook die vervelende trillingen onderdrukken als je een systeem met ruimtecorrectie hebt.

Heb je geen subwoofer maar komen de lage tonen uit jouw vloerstaanders, dan is een plaatsing bij de muur ook verstandig om dezelfde redenen. Vaak zit aan de achterkant ook de basreflexpoort, waardoor je via de muur een volle bas kunt genereren.