Klipsch introduceert de nieuwe Reference & Reference Premiere lijn

Wanneer design en muziek van topkwaliteit hand in hand gaan, kom je uit bij Klipsch. De Amerikaanse fabrikant staat bekend om zijn fameuze speakerboxen en introduceert zijn nieuwe Reference & Reference Premiere lijn.

Oogverblindend design en een loepzuiver toonbereik

En die is mooi… of beter gezegd: prachtig! Wist je dat deze productfamilie met voorsprong uit de meest bekroonde speakerboxen bestaat? Het design is echt bijzonder fraai. Het houtfineer waarmee de boxen zijn afgewerkt is van degelijke meubelkwaliteit. Je kunt daarbij kiezen uit twee tinten: het bijna zwarte ebbenhout en het bruine walnoot.

Wat past het beste in je interieur, jij mag het zeggen. De uitstraling is vooral zo bijzonder door de koperkleurige woofers die het geluid door de ruimte verspreiden. Die worden daarin bijgestaan door titanium gekleurde tweeters. Samen zorgen ze voor een maximaal tonenbereik met een zuiverheid die echt uniek is.

Maar niet iedereen vindt het een goed idee als de woofers en tweeter 24/7 onafgedekt zichtbaar zijn. Ook daar is door Klipsch over nagedacht. Je kunt de speakerboxen namelijk ook afdekken. Daar krijg je een hoogwaardige metalen grille voor geleverd, die magnetisch op het front van de speakerbox kan worden bevestigd.

Geluidstechnologie nog verder verbeterd

Vanzelfsprekend is aan de akoestiek in deze speakerboxen maximale aandacht besteed. Zo wordt uitgegaan van bolvormige geluidsgolven. Deze worden ondersteund door de Tractrix-hoorntechnologie, die in deze nieuwe serie uit 2022 nog weer verder is verbeterd. De vorm van de Tractrix-hoorn is vierkant gebleven, maar hij beslaat nu de hele breedte van het speakerfront. De gedachte hierachter is dat de hoge tonen en middentonen op deze manier zuiverder worden weergegeven. Ook wordt zo een ruimer gebied bestreken.

Toepassing van deze technologie zorgt niet alleen voor een toonbeeld dat de volle breedte bestrijkt, maar doet ook recht aan de volle omvang van het geluid. De toegepaste technieken en gebruikte hoogwaardige materialen zorgen ervoor dat van vervorming eigenlijk geen sprake kan zijn.

De drivers die het geluid voortbrengen hebben dezelfde buitenkant behouden. Afhankelijk van het model dat je uit de serie kiest, hebben de drivers een doorsnede die kan variëren van 4 tot 8 inch. Aan de buitenkant mogen de drivers er dan hetzelfde uitzien, binnenin tref je een belangrijke verandering aan. De spoel aan de binnenkant van de speaker is namelijk met 70% gegroeid. Dit wordt gecombineerd met een nieuwe structuur van het magnetische systeem.

Aluminium aansluitpunten, bi-wiring en bi-amping

Maar niet enkel de technologie die achter de woofers en tweeters schuilgaat bepaalt de kwaliteit van het geluid. Bij de introductie van de vernieuwde Klipsch Reference & Reference Premiere lijn zijn ook de aansluitpunten grondig verbeterd. Ze zijn nu gemaakt van onverslijtbaar aluminium, dat garant staat voor een absoluut stabiele aansluiting van de kabels.

Daar komt nog bij dat de speakerboxen geschikt zijn gemaakt voor bi-wiring. Ze zijn hiertoe voorzien van dubbele aluminium aansluitpunten, zodat je de boxen met dubbele kabels achter je versterker kunt schakelen. Heb je ervoor gekozen om voor de midden- en hoge tonen een andere versterker te gebruiken dan voor de lage tonen, dan zit je met de nieuwe Klipsch speakerboxen helemaal goed. De producent heeft ze namelijk geschikt gemaakt voor bi-amping.

Ben je van plan om de Atmosboxen uit de serie bovenop de Klipsch RP-5000F II of Klipsch RP-6000F II vloerstaande luidsprekers te plaatsen, dan wordt dit jou extra makkelijk gemaakt. Deze twee vloermodellen zijn namelijk uitgerust met een derde paar connectoren die hoog op de achterzijde zijn gemonteerd. Zo kun je de Klipsch RP-500SA II Atmos-luidsprekers er moeiteloos bovenop zetten.

Modellen en prijsbereik

De nieuwe Klipsch Reference & Reference Premiere lijn bestaat uit maar liefst 11 verschillende modellen. Zo zijn er de nieuwe vloerstaanders die in prijs variëren van zo’n € 1.400 tot € 3.200. Daarnaast zijn er de monitorspeakerboxen die lopen van circa € 650 tot € 800. Heel mooi zijn ook de centerspeakerboxen, die je aanschaft voor € 500 tot € 800. De hoogwaardige surroundmodellen tot slot, schaf je aan voor € 750 tot € 1.000.