NAD staat voor New Acoustic Dimension en is van oorsprong een Britse hifi-ontwikkelaar. De oprichting vond in 1972 plaats door een groep audio-enthousiastelingen met aan het hoofd oprichter Marty Borish in samenwerking met de geniale audiotechnicus Bjorn Erik Edvardsen.

Al snel na de oprichting zag dit creatieve team veel mogelijkheden om een nieuw soort audio te introduceren wat betaalbaar en van een hoogwaardige kwaliteit was. Edvardsen geloofde erin dat hij een versterker kon maken die betaalbaar was en welke gebruik maakte van de nieuwste technieken. Nog altijd staat NAD voor eenvoud, prestatie en waarde, met een centrale rol voor goed geluid.

Edvardsen begon transistors, bedrading en dergelijke te combineren om zo uiteindelijk uit te komen op een aantal prototypes. De eerste prototypes waren niet de mooiste maar qua geluid wel beter dan andere versterkers. Met de introductie trok NAD vrijwel gelijk de aandacht van vele audioliefhebbers, distributeurs en een aantal investeerders.

Onder leiding van Edvardsen is het team verder gaan uitbreiden en op zoek gegaan naar het perfecte product om de definitieve doorbraak van NAD te realiseren. De NAD 3020 versterker zorgde in 1978 voor deze doorbraak en is nog altijd het best verkochte product van NAD. Door dit succes was de naam van NAD definitief gevestigd, waarna vele producten volgden.  

Het 6100-casettedeck van NAD was ‘s werelds eerste Dolby C-speler en met de NAD 5200 maakte NAD een van de eerste cd-spelers ter wereld. De creaties werden allemaal ondersteunt door de nieuwste technologieën die werden gecreëerd door het NAD-laboratorium. Modulair ontwerp Constructie, HybridDigital, DirectDigital, Enhanced Ambience Recover System (EARS)en SoftClipping zijn allemaal technologieën die door de jaren heen zijn ontwikkeld door NAD.

Het huidige ontwikkelingsteam van NAD is gevestigd in Canada waarbij een van de naaste medewerkers van Edvardsen de leiding heeft. Daardoor is de passie voor goed geluid binnen het team nog altijd een grote inspiratie. De adviezen van Edvardsen leveren daarnaast tot op de dag van vandaag een grote bijdrage aan het ontwikkelingsteam van NAD.