Nieuwe luidsprekers inspelen: hoe doe je dat?

Net zoals dat je een nieuwe auto moet inrijden en schoenen moet inlopen, moet je nieuwe speakers ‘inspelen’. Zo worden condensatoren worden beter als ze een tijdje onder spanning hebben gestaan. En de stroom die door kabels loopt herstelt beschadigingen in de kristalstructuur.

Door je speakers in te spelen, maak je de componenten in je luidsprekers klaar voor levenslang luisterplezier. Het geluid verandert subtiel en gaat meer ‘ontspannen’ klinken. Het geoefende oor hoort dat zeker!

Inspelen: het volume speelt een rol

De elektronische componenten en de rubberen rand van de luidsprekers veranderen nog een klein beetje wanneer je nieuwe speakers in gebruik neemt. En die verandering zorgt ervoor dat luidsprekers nóg beter gaan klinken: met meer bas en een natuurlijker, gedetailleerder geluid.

Dit inspelen bereik je niet door de volumeknop op standje 1 te zetten. Nu is het ook weer niet nodig om het volledige vermogen van de speakers te benutten. Zoek een middenweg waarbij je weet dat de luidsprekers zich redelijk moeten inspannen.

Heb je geen zin om urenlang een disco-sfeer in huis te hebben, dan kun je natuurlijk gewoon de deur achter je dichttrekken en gaan werken, of bij vrienden of familie langsgaan. Maar als je buren vlakbij hebt, is dat niet echt een optie. Gelukkig is er een truc.

Truc voor wie een goede buur wilt blijven

Luidsprekers inspelen: daar komt een lekker volume bij kijken. Maar dat is lang niet zo lekker voor de buren. Daarom hebben we een originele tip voor je. Een truc waarmee de bastonen elkaar opheffen.

Zet de luidsprekers met de voorkanten tegen elkaar aan. Laat ze een goede twee dagen onafgebroken muziek afspelen op een matig niveau (niet hard). Draai hierbij de plus- en minkabels van één van de twee luidsprekers om en je zult zien dat de bas bijna compleet verdwijnt. Dat komt doordat de speakerset dankzij de (met opzet) verkeerd aangesloten kabels antigeluid produceert. Zo kun je ze toch redelijk hard aanzetten en inspelen, zonder dat je de buren hiermee stoort.

Kwaliteit verbetert vanzelf

De luidsprekers op een redelijk volume aan laten staan: dat is eigenlijk alles wat je hoeft te doen om ze in te spelen. Na een tijdje zijn je speakers helemaal ingespeeld en is het geluid ‘gesetteld’. Vaak hoor je na enkele uren al het verschil! Hoe lang er precies voor nodig is om je luidsprekers in te spelen, lees je in de handleiding bij je luidsprekers. Dat kan per merk en model verschillen.
Bestel jouw nieuwe luidsprekers bij Doublepoint
Om speakers in te spelen, heb je eerst een nieuwe set nodig. Wat dat betreft ben je op precies de juiste plek beland. Doublepoint is dé webwinkel voor audiofielen. Je vindt hier alles wat je maar nodig kan hebben om op professioneel niveau muziek af te spelen. Maak bij ons je keuze uit bedrade luidsprekers of draadloze speakers van topmerken als Klipsch, Magnat, Jamo en Denon. Je betaalt geen verzendkosten en ontvangt ze in no-time thuis. Met laagsteprijsgarantie!