Dali lanceert het Equi streaming platform

Muziek in lossless kwaliteit streamen naar je DALI-speakers? Dat doe je met de Sound Hub. Tot voor kort kon je met die muziekstreamer niet meer dan twee speakers tegelijk aansturen. Dankzij een firmware-update kan de Sound Hub nu een complete thuisbioscoop aan.

Actieve speakers
Het Deense hifi-merk DALI zet de laatste jaren flink in op actieve speakers. Bij die speakers heb je, dankzij in de luidsprekerkasten ingebouwde versterkers, geen aparte versterker nodig. Je weet daarmee zeker dat de frequentiegebieden zijn geoptimaliseerd en je krijgt ook een hele reeks aan limiters en digitale filters (DSP) tot je beschikking. Het gaat dan ook om grote speakers en niet –met alle respect– om Sonos-achtige, passieve speakers.

Sound Hub nu klaar voor home cinema
Met de Sound Hub stream je audio in hifi-kwaliteit naar C-versies uit de series Oberon en Rubicon. Waar dit apparaat voorheen enkel met een stereopaar kon verbinden, is de Sound Hub nu klaar voor 7.1-surroundopstellingen. Om dat mogelijk te maken, biedt DALI een nieuwe insteekkaart, de NPM-2i. Uiteraard kun je die hier, bij Doublepoint, bestellen.

Deze firmware-update maakt het mogelijk om volledig lossless muziek te streamen. Indien gewenst kan dit zelfs in hi-res kwaliteit (tot 96 KHz), dankzij een aangepassing van de Kleernet-technologie.

DALI breidt thuisbioscoop-aanbod uit
Deze update van de Sound Hub is opvallend te noemen, omdat DALI geen centerspeakers of subwoofers met draadloze ontvangst heeft. Of moeten we ‘had’ zeggen? Inmiddels heeft DALI namelijk een actieve centerspeaker uitgebracht: de Oberon Vokal C. Een draadloze subwoofer is er nog steeds niet, maar dankzij een handig snufje kun je elke gewenste subwoofer in jouw home cinema opnemen.

De draadloze kit, die DALI de Wireless Subwoofer Receiver noemt, ontvangt het LFE-kanaal draadloos vanaf de Sound Hub en geeft het signaal daarna door aan de subwoofer. Het is een kastje in het formaat van een luciferdoosje. Daardoor kun je dus elke subwoofer van DALI in jouw home cinema opnemen.

DALI Equi
Sowieso heeft DALI het iets te bont gemaakt met al die productlijnen, modellen en systemen. Want dat je Rubicon C-speakers middels een Sound Hub aan een Vokal C en een subwoofer van een ander merk kunt koppelen, daar gaat het de gemiddelde audiofiel van duizelen.

Om weer overzicht te brengen, heeft DALI een overkoepelend label gecreëerd: Equi. Dit is dus geen nieuwe speakerlijn, maar een paraplu waaronder de bestaande en toekomstige actieve speakers schuilen. Dat moet het duidelijker maken dat je elementen uit de verschillende actieve lijnen met elkaar kunt combineren.

Alle DALI Equi-modellen zijn dus krachtige actieve speakers en accessoires waarmee je die luidsprekers met elkaar verbindt. Dit platform is makkelijk op te zetten, is toekomstbestendig en enorm schaalbaar omdat je naar hartelust kunt mixen en matchen.