Ontdek de nieuwe Bowers en Wilkins PX8

Met de nieuwe PX8 verhoogt het Britse merk Bowers en Wilkins (B&W) de hoge standaard die ze met vorige modellen neer hebben gezet. De PX8 is een draadloze over-ear hoofdtelefoon met Active Noise Cancelling (ANC) en Carbon Cone drives met een diameter van 40 millimeter. De hoofdtelefoon is zowel in een donkere als lichte uitvoering te halen. Dit klinkt als muziek in de oren voor veel hoofdtelefoon liefhebbers, maar wat zijn de praktische voordelen van al deze vernieuwingen? Om hier duidelijkheid in te scheppen nemen we alle ontwerpkeuzes, technologische snufjes en verbeteringen onder de loep.

De vormgeving en materiaal
Mensen die bekend zijn met de voorganger van de PX8, de PX7 S2, zullen een verschil merken in de vormgeving van de hoofdtelefoon. Met materialen van topkwaliteit wordt de klassieke en esthetische stijl van B&W naar een hoger niveau getild. Hierbij wordt er een goed balans gevonden tussen luxe en opzichtigheid. De armstructuur van de PX8 is gegoten aluminium, waarbij je kunt kiezen uit twee afwerkingen: zwart of bruin leer. Elke logoplaat heeft daarnaast een diamantgeslepen heldere rand, voor een strak design. De hoofdband, oorschelpen en schuimrubberen kussens zijn daarnaast afgewerkt met luxueus nappaleer, waardoor de hoofdtelefoon heerlijk comfortabel aanvoelt.

Geluidskwaliteit
Het is natuurlijk fijn dat de PX8 er goed uitziet en fijn aanvoelt, maar hoe zit het met de kwaliteit van het geluid? Dit is immers waar goede hoofdtelefoons zich onderscheiden van de mindere. Gelukkig heeft B&W ook hier veel aandacht aan besteed met een knap stukje techniek. Om de geluidskwaliteit van de draadloze hoofdtelefoon helderheid en diepgang te geven, beschikt de PX8 over nieuwe Carbon Cone drivers van 40 millimeter. Dit zorgt voor een snelle respons en lage verandering in het frequentiebereik, waardoor muziek helder, dynamisch en bijzonder natuurlijk klinkt. Hierbij doet de PX8 nog een schepje bovenop de al indrukwekkende geluidskwaliteit van zijn voorganger. Een ander groot voordeel is dat de Carbon Cone drivers, net als bij de PX7 S2, in elke oorschelp gekanteld zijn. Hierdoor wordt er een consistent geluid gegarandeerd, waarbij de driver op elk punt een nauwkeurig geluidsbeeld creëert.

Hi-res audio en geluidsdemping
De PX8 maakt gebruik van Qualcomm’s aptX Adaptive draadloze technologie om een optimaal geluid te krijgen uit een computer, telefoon of tablet. Daarnaast worden de kabelverbindingen USB-C en 3,5 millimeter analoog ondersteund als je hier de voorkeur aan geeft. Voor zowel draadloos als met draad, zorgt een krachtige Digital Signal Processing voor een uitstekende 240-bit resolutie geluidskwaliteit. Om optimaal van het geluid te genieten, is het natuurlijk fijn als er geen afleidende geluiden van buitenaf te horen zijn. Met ANC-technologie ontwikkelt door B&W zullen ongewenste geluiden de muziek niet verstoren, zodat je in alle glorie van je favoriete muziek kuntgenieten. Daarnaast zitten er maar liefst zes microfoons op de PX8 om ook jouw spraak zo duidelijk mogelijk te maken. Twee microfoons meten de output van elke driver, twee reageren op omgevingsgeluid en twee regelen een goede spraakduidelijkheid met uitstekende ruisonderdrukking. Alle microfoons werken samen om het best mogelijke resultaat te bereiken.

Stream-ondersteuning en bediening
De B&W Music App heeft een belangrijke upgrade gehad om de luisterervaring van de PX8 nog beter te maken. De Music App maakt het mogelijk muziek van de telefoon direct naar de hoofdtelefoon te streamen, in een optimale kwaliteit. Platforms zoals Tidal, Qobuz en Deezer worden door de Music App ondersteund, waarbij je een feilloze transitie kunt maken van een speaker naar de PX8. Hierbij heb je ook de optie om de noise-cancelling modus aan te passen of zelfs uit te zetten. Dit alles is fysiek te bedienen door een aantal knopjes op de oorschelp. Het is zelfs mogelijk de spraakassistent van je mobieltje in te schakelen met één druk op de knop. Zo kun je de muziek volledig bedienen zonder dat je constant je mobiel hoeft te pakken en een app moet openen. Het is ook goed te vermelden dat de PX8 een batterijduur van circa 8 uur heeft. Heb je haast? Dan hoef je slechts 15 minuten op te laden om een extra 7 uur te luisteren.

Conclusie
De PX8 van B&W is een high-end koptelefoon die zijn hoge prijs meer dan waard maakt. Het levert een geluidskwaliteit en comfort waar goedkope alternatieven simpelweg niet aan kunnen tippen. Voor serieuze audiophiles en muziekliefhebbers is de PX8 dus een optie om rekening mee te houden.