Radio’s voor senioren: simpele bediening

Analoge radiosignalen maken plaats voor digitale. Dat vraagt ook om een radio die zulke digitale signalen (DAB+) kan ontvangen. Maak het je (groot)ouder(s) makkelijk met een heuse seniorenradio. In deze blogpost bekijken we twee modellen van het Duitse topmerk Albrecht Audio.

FM/AM: analoge radio verdwijnt

De analoge radio, bekend van de AM- en FM-zenders, gaat verdwijnen. Veel kabelaanbieders zijn al overgestapt naar digitale radio. Binnenkort heb je alleen nog maar de mogelijkheid om via de ouderwetse antenne naar de radio te luisteren. Maar ook die optie verdwijnt, want in 2030 stoppen radiozenders compleet met AM- en FM-radio.

Digitale radio is de toekomst

Dat betekent niet dat de radio er helemaal mee ophoudt. Integendeel; radiozenders zijn springlevend. De signalen worden steeds vaker digitaal verstuurd. Dat zorgt voor een kraakheldere ontvangst. Ook kunnen zenders op die manier informatie over bijvoorbeeld de afgespeelde muziek meesturen. Digitale radiosignalen haal je gewoon uit de lucht, met een antenne. Wel heb je daarvoor een digitale radio nodig.

Digitale radio’s ingewikkeld voor ouderen?

Voor ouderen die al hun hele leven naar analoge radio luisteren en de frequenties wel kunnen dromen, is zo’n omschakeling frustrerend en verwarrend. Radio’s die gemaakt zijn voor digitale signalen zien er anders uit en je drukt al gauw een verkeerde knop in.

Gelukkig is er een oplossing. Het merk Albrecht heeft een tweetal radio’s op de markt gebracht dat ‘senioren-proof’ is. Ze zijn al eenvoudig te bedienen, maar je kunt die bediening nog eens extra versimpelen door de senioren-modus te activeren. Deze radio’s bieden belangrijke voordelen.

  • Grote knoppen
    De knoppen op de senioren-radio’s van Albrecht zijn groter dan gemiddeld. Ook staan ze wat verder uit elkaar. Deze radio’s worden ook met een gebruiksvriendelijke afstandsbediening geleverd, zodat ze ook vanaf de bank of stoel zijn te bedienen.

  • Voorkeuzezenders
    Afhankelijk van het model, krijg je de beschikking over vier of zes voorkeuzezenders. Zo kun je achter genummerde knoppen de gewenste zenders zetten.

  • Niet foutgevoelig
    In de ‘senioren-modus’ werken alleen nog maar de keuzeknoppen voor de voorgeprogrammeerde radiozenders, de volumeknop en de aan/uit-knop. Alle andere knoppen werken dan niet meer. Zo loopt de gebruiker niet het risico om een instelling ongewild te veranderen.

Albrecht: hoogwaardige audio-apparatuur

Albrecht Audio is een Duits merk dat hoogwaardige radio’s en speakers maakt. Het bedrijf houdt rekening met de wensen en eisen van verschillende doelgroepen, waaronder ouderen. Bij Doublepoint vind je twee modellen senioren-radio’s van dit topmerk.

De Albrecht DR 860 is een draagbare digitale radio. Dit rechttoe-rechtaan model is ideaal voor senioren die gewoon naar hun favoriete programma’s willen luisteren, zonder toeters en bellen. Plug hem in het stopcontact of luister er enkele uren draadloos mee. Er wordt ook een afstandsbediening meegeleverd.

De Albrecht DR 865 is een stereo tafelradio met een klassieke uitstraling. Dat komt vooral door de afgeronde hoeken en de kast met afwerking in walnotenhout. Dit model heeft zes voorkeuzezenders en staat ook streamen vanaf smartphones toe.