Ruark: hypermoderne radio’s en fraaie draadloze speakers

Ruark klinkt als het grommen van een mythisch wezen, en misschien hebben de producten van dit merk daar ook wel wat mee gemeen. Maar in werkelijkheid is deze naam geïnspireerd door de achternaam van de oprichters: O’Rourke.

In het pittoreske zuidoosten van Engeland werd dit merk door een vader-en-zoon-team van serieuze hobbyisten opgericht. Constante innovatie heeft het merk wereldwijde faam en tal van awards opgeleverd. Tijd, dus, om dit merk in onze catalogus op te nemen.

Romantiek van een tuinschuurtje

We zijn er dol op: die kleine familiebedrijfjes die ontstonden uit een ware passie voor geluid. Vaak timmermannen of meubelmakers met een oor voor detail, die geschrokken waren van de prijzen van de grote hifi-merken. We zijn meerdere van die ondernemingen tegengekomen, en Ruark Audio is er één van.

Inmiddels kunnen we niet meer spreken van een bedrijfje, want Ruark factureert jaarlijks miljoenen. Maar de familiesfeer, de rauwe passie en het hoge ‘geek’-niveau zorgen ervoor dat Ruark nog steeds de romantiek van een onderneming in een tuinschuurtje ademt. Laten we eens kennismaken met de producten van dit innovatieve merk.

Draadloze speakers

Al vanaf de begindagen in de tachtiger jaren is Ruark enorm goed in luidsprekers. Maar wat is er veel veranderd sinds die tijd! Voor luidsprekerbouwers was het dan ook pompen of verzuipen. En de jongens van Ruark kozen voor het eerste: ze bleven maar met hun tijd meegaan en het resultaat, anno 2022, is een complete lijn draadloze speakers.

Neem bijvoorbeeld het setje MR1-speakers. Dit duo kun je inzetten als computerluidsprekers, maar klinkt ook prima in de kleine huiskamer. En dankzij hun kenmerkende design met de afgeronde hoeken staan ze ook nog eens prima in je huis – zonder de kamer overigens te domineren. Ze zijn verkrijgbaar in walnoot en in zachtgrijs.

Grotere luidsprekers maakt Ruark ook. De MRX is een Bluetooth-speaker die, met dank aan de aptX-technologie, geluid in CD-kwaliteit reproduceert. Op zichzelf is de MRX al een geweldig muzieksysteem maar dankzij de multi-roomtechnologie koppel je hem ook eenvoudig aan een andere MRX, of bijvoorbeeld aan de MR1 waar je hierboven kennis mee maakte. Zo loop je door je hele huis zonder dat je de muziek onderweg kwijtraakt. De MRX is, net als de MR1, beschikbaar in de kleuren zachtgrijs en walnoot.

Retro-radio’s met gloednieuwe snufjes

Ook in de wereld van radio’s voelt Ruark zich helemaal thuis. Als voorbeeld kunnen we de R1 (verkrijgbaar in de kleuren crème en espresso) nemen. In onze webwinkel vind je alweer de vierde generatie van dit topmodel.

Als eerste springt het karakteristieke Ruark-design in het oog: een compacte box met afgeronde hoeken. Deze ultramoderne radio ontvangt signalen via DAB en DAB+, maar natuurlijk ook via de vertrouwde FM-tuner. Hij is eenvoudig in het gebruik en daarom ook prima aan te passen voor hotelkamers of vakantiewoningen.

Met name de nieuwste neodymium NS+ driver zorgt voor een uitgebreide, soepele frequentierespons. Als je goed kijkt, zie je dat deze radio in feite de R1-speaker van hierboven is, uitgerust met een moderne digitale radio. Je kunt deze radio dus ook als Bluetooth-speaker gebruiken!

Over Ruark

Ruark Audio is een Brits merk dat in 1985 werd opgericht door Alan O’Rourke en zijn vader Brian O’Rourke, die al jarenlang in de audioindustrie werkzaam was. Brian begon als meubelmaker en kwam terecht in de productie van tv- en radio-kasten. Als muziekliefhebber richtte hij in 1982 zijn eerste audiobedrijf Diesis op en in 1985 met zijn zoon Ruark Acoustics. Inmiddels heet het bedrijf Ruark Audio.

Na 14 maanden ontwerpen, maken en verbeteren, brachten Alan en Brian in de zomer van 1986 hun eerste luidsprekersystemen op de markt. Die luisterden naar de namen Broadsword en Sabre. Als Alan terugdenkt aan deze tijd, herinnert hij de spanning en lichte angst die hij en zijn vader voelden. Ze namen het immers op tegen gevestigde merken als B&W, KEF en Mission. Gelukkig kregen de Sabre en de Broadsword veel lof van dealers en de pers. Het vriendelijke prijskaartje en het diepe basgeluid kregen de handen op elkaar.

Anno 2022 heeft het merk zo’n 25 productreïncarnaties ondergaan en tientallen onderscheidingen gewonnen. Met geluidskwaliteit en design hoog in het vaandel, behoort dit familiebedrijf nu tot de beste producten van audioproducten ter wereld. Wij zijn er dan ook trots op dat Ruark een plekje in onze webwinkel heeft gekregen.