Subwoofer kiezen: down-firing of front-firing?

Wie zich een beetje in subwoofers verdiept, komt al gauw termen tegen als front-firing en down-firing. Ook bij Doublepoint vind je beide modellen, en soms combinaties van beide filosofiën, tegen. Maar wat betekenen deze en wat is het verschil tussen deze typen subwoofers? Wij leggen het in duidelijke taal uit.

Wat is een front-firing subwoofer?

De meeste luidsprekers hebben de drivers aan de voorkant en sturen het geluid direct naar de luisteraar. Subwoofers zijn vaak op dezelfde manier ontworpen. Dit noemen we dan front-firing subwoofers. Zo’n subwoofer presteert het best wanneer je hem in het midden zet en naar de luisteraar richt; bijvoorbeeld onder de televisie. Wat vaak minder goed werkt, is hem op zijn kant zetten of in een hoek plaatsen, vooral niet als er basreflexpoorten in zitten.

Wat is een down-firing subwoofer?

De middenfrequenties van muziek of dialogen horen we alleen goed als die op ons gericht worden. Front-firing, dus. Daarom is het zo belangrijk dat we boekenplankspeakers of vloerstaanders zo goed mogelijk positioneren. Maar voor de bastonen is dat geen keiharde vereiste. Bastonen zijn namelijk omnidirectioneel: het menselijk oor kan niet horen waar ze vandaan komen.

Het is dus niet strikt noodzakelijk om bastonen naar de luisteraar te richten. En dat biedt luidsprekerbouwers interessante mogelijkheden. De down-firing subwoofer is daar het resultaat van. Door de driver naar beneden richten, kan de vloer worden gebruikt als resonerende oppervlakte.

Het gedreun dat je hoort als iets in een actiefilm oploft, of als er in het orkest op de pauk wordt geslagen, is extra indrukwekkend als het jou via de vloer bereikt. Het trillen en schudden voegt emoties toe aan film en muziek, waardoor je niet langer een observant bent maar een deelnemer wordt.

Welke is de beste?

Als we trillende meubelen even Qua geluidskwaliteit zijn de verschillen tussen een front-firing en een down-firing subwoofer vrijwel minimaal. Het oor is namelijk stukken minder gevoelig wanneer het gaat om diepe, lage tonen. Het is doorgaans moeilijk om te bepalen waar het geluid precies vandaan komt.

Dat wil niet zeggen dat je een subwoofer zomaar overal kunt plaatsen. Lees de instructies altijd goed en deel, indien nodig, je woonkamer anders in om de juiste set-up te krijgen.

Woon je vrijstaand of in een rijtjeshuis, dan is een down-firing subwoofer een optie. Hiermee voeg je een special effect aan je thuisbioscoop toe: trillingen. Hiermee wordt muziek luisteren en films en series kijken een ware belevenis; een onvergetelijke ervaring.

Als je in een appartement woont met benedenburen, is de down-firing subwoofer geen reële optie. Of zoals luidsprekermerk Klipsch het zo welbespraakt onder woorden brengt: “Je buren pissig maken is nog tot daaraan toe, maar hun leven een ware hel maken, kan écht niet.” In zo’n geval is de front-firing subwoofer je enige optie.