Uitgebalanceerde kabel voor je platenspeler: is dat nodig?

Steeds meer audiofabrikanten raden klanten aan om hun platenspeler uit te balanceren. Daarmee bedoelen ze de kabel vervangen die van de draaitafel naar de versterker loopt. Niet van de meegeleverde standaardkabel naar een kabel van een wat duurder merk, maar een complete omschakeling naar een gebalanceerde kabel.

Maar wat is een gebalanceerde kabel eigenlijk en is dit een marketingtruc of een keiharde noodzaak? Lees deze blogpost om meer te leren over dit type kabel en hoe je die aansluit. Over het nut ervan kunnen we alvast een spoiler delen: het hangt van jouw drang naar perfectie af.

Hoe ziet een gebalanceerde kabel eruit?

Normaalgesproken verbind je een platenspeler met de welbekende rode en witte stekkertjes. Aan de zogeheten RCA-kabel, ook wel eens cinch-kabel genoemd, bungelt dan een aardingskabel. Dit noemen we een ongebalanceerde kabel.

Gebalanceerde kabels zien er anders uit. Kijk maar eens naar de uiteinden: die bezitten vaak driepinnige XLR-stekkers (ook al bestaan er varianten van vier of vijf pinnen). De stekkers bestaan trouwens niet alleen in een mannelijke, maar ook in een vrouwelijke uitvoering.

Het nadeel van een RCA-kabel

Hoe langer een kabel, des te groter de kans op storing. Daarom vertelt de conventionele wijsheid ons dat een korte RCA-kabel echt geen ruis oplevert. Maar bij een platenspeler ligt dat anders, zo waarschuwen steeds meer fabrikanten. Het lage voltage (1 mV) van een platenspeler maakt hem namelijk storingsgevoelig. En wegens de digitalisering van onze woningen zijn er steeds meer storingsbronnen.

Het voordeel van een XLR-kabel

Een gebalanceerde kabel wordt ook weleens een XLR-kabel genoemd. Deze stuurt het audiosignaal dubbel door: één keer normaal en één keer met een omgedraaide polariteit. Daardoor kan de versterker de ruis die in de kabel is ontstaan van het audiosignaal aftrekken. En dat levert weer het originele signaal op, zonder de storingen.

Wat je nodig hebt

Je kunt deze makkelijk aansluiten als jouw draaitafel een gebalanceerde uitgang heeft. Idealiter heeft jouw platenspeler een Moving Coil-element. Zo’n MC-cartridge produceert van zichzelf al een zeer gebalanceerd signaal. Tot slot heeft jouw versterker een XLR-ingang nodig. Heeft die niet zo’n ingang, dan kun je een gebalanceerde phono-voorversterker gebruiken die je ongebalanceerd aan de versterker koppelt.

Dat ongebalanceerde klinkt misschien raar, maar dat is het niet. De grootste winst pak je namelijk dicht bij de platenspeler, waar een zwak en storingsgevoelig signaal uit komt. Het signaal dat uit de voorversterker komt is veel minder onderhevig aan storing en vereist dus geen XLR-kabel.

Uitgebalanceerde kabels bij Doublepoint

Wil je het allerbeste geluid uit je platenspeler persen? Als alleen studiokwaliteit goed genoeg voor je is, dan ben je bij Doublepoint aan het juiste adres. Kies bijvoorbeeld voor de XLR-kabel van Supra voor de perfecte frequentierespons en faseverschuiving.

 

Voorversterker met XLR-ingang nodig? Bekijk ons complete assortiment phono-voorversterkers. Het paradepaard is ongetwijfeld de NAD M12 voorversterker. Dit is een echt high-end apparaat, zoals je die van ons gewend bent, dat geluid helder en gedetailleerd weergeeft.