Zelfs de allerduurste luidsprekers kunnen kapot gaan als ze te hard staan of vervormd geluid moeten weergeven. Eerst brandt de spreekspoel van de tweeter door en daarna houden ook de andere speakers in de kast ermee op. Je wilt dus de juiste apparatuur op elkaar aansluiten. Daarnaast is het belangrijk om voorzichtig te zijn met die volumeknop.

 

Plaats de speakers op de juiste afstand

Om optimaal van je speakers te kunnen genieten, geef je ze de juiste plek ten opzichte van jouw sweet spot: jouw favoriete plek op de bank of die comfortabele luisterfauteuil. Steeds meer luidsprekerfabrikanten helpen je om de beste opstelling te vinden. Met een app meet je de geluiden uit de verschillende kanalen om zo tot de juiste balans te komen. Vooral wanneer je een thuisbioscoop optuigt is zo’n configuratie-sessie geen overbodige luxe.

 

Kies een passende versterker

De versterker en de luidsprekers moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Het vermogen (in Watt) is daar een indicator van: het laat zien welke geluidsbelasting de speakers aankunnen onder bepaalde omstandigheden. Je zou als basisregel kunnen nemen dat jouw versterker altijd méér vermogen moet hebben dan je luidsprekers.

Luidsprekers gaan trouwens niet kapot door een te hoge belasting, maar juist wanneer ze vervormd geluid moeten weergeven. En geluid vervormt als een versterker boven zijn eigen vermogen moet werken. Een versterker die juist méér vermogen heeft dan je luidsprekers, kan het geluid dynamischer en zuiverder overbrengen, ook op laag volume.

 

Zet de toonregeling op neutraal

De balans van bas en tweeter van de versterker kun je vaak uitzetten of op neutraal zetten (Tone Defeat). Zo voorkom je dat de bas of de tweeter te hard moet werken. Ook geniet je in deze stand van de muziek zoals die door de studiotechnici bedoeld was: evenwichtig, dynamisch en natuurlijk.

 

Het volume hoeft niet op 10

Kijk vooral uit met die volumeknop. Als je die te ver open draait, gaat het geluid vervormen en dat kan je speakers om zeep helpen. Misschien zet je in je eentje niet zo gauw het volume op maximaal, maar als je een feestje in huis hebt, wil je vaak toch de juiste sfeer creëren. Door het gepraat en gelach en door de drankjes die rijkelijk vloeien gaat het volume al gauw wat harder. Ook hoor je dan niet zo snel meer of het geluid vervormt.

 

Vraag ons om hulp

Iedere versterker en iedere luidspreker zijn weer anders. Wat op het eerste oog lijkt te passen, kan in de praktijk verkeerd uitpakken. Gelukkig ben je bij Doublepoint aan het goede adres. Als audiofielen hebben we toegang tot de beste apparatuur op de markt. We kennen deze producten door en door en hebben ze uitvoerig voor je getest. Dus twijfel je nog over een bepaalde combo van speakers en versterker? Neem contact op voor persoonlijk advies.