Wat is de functie van een center speaker?

Vaak spreken we bij de opstelling van je speakers over een surround opstelling. We weten dat de kwaliteit van het geluid hiervan erg goed is. Eén van de speakers die je binnen het surround systeem gebruikt, is de center speaker. Hier vertellen we jou waarvoor die center speaker eigenlijk bedoeld is.

Center speaker en de overige speakers
Een center speaker staat in het centrum van je speakeropstelling. Vandaar natuurlijk ook de naam. In de meeste gevallen is dat precies midden onder je televisiescherm. Nu kun je eindelijk de conversaties in de films haarscherp volgen. Een center speaker is namelijk speciaal ontwikkeld voor de spraak. Om goed te functioneren binnen het geheel van speakers in jouw ruimte, is het van belang dat die allemaal van hetzelfde merk zijn. De afzonderlijke speakers zijn dan zo goed op elkaar afgestemd, dat ze samen het meest ideale geluidsbeeld neerzetten.

Perfect geluidsbeeld samen met frontspeakers
De center speaker vormt niet als enige speaker het middelpunt. Hij moet namelijk perfect harmoniëren met de twee frontspeakers links en rechts. Die frontspeakers laten ook de andere tonen uit de film kristalzuiver tot leven komen. Nu heb je dus een geluidsbeeld dat precies de weergave vormt die de filmmakers voor ogen hadden.

Besparen op je center speaker?
Of vergeten we nu nog iets? Ja inderdaad, meer op de achtergrond staan ook nog twee luidsprekers hun tonen te produceren. Bovendien, vergeet de hoogwaardige subwoofer niet. Wanneer je al deze speakers uit dezelfde lijn van een hoogwaardig merk aanschaft, weet je zeker dat je voor een volstrekt evenwichtig geluidsbeeld kiest. Dat neemt niet weg dat je soms, misschien noodgedwongen, bepaalde keuzes moet maken. Dit kan nodig zijn als je budget haar grenzen kent. Wij adviseren je dan om in zo’n geval niet op de center speaker te besparen. De spraak die je daaruit hoort, is cruciaal om contact te houden met de film. Die spraak mag aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. De acteurs in de film moeten klinken alsof ze bij jou in de ruimte staan. Besparen kun je het beste doen bij de achterspeakers en de subwoofer. Zo kunnen de center speaker en frontspeakers een perfect koppel blijven vormen. Aan maximale helderheid blijft er dan nog steeds niets te wensen over. De geluiden op de achtergrond en de diepe tonen die de subwoofer produceert, mogen eventueel een graadje minder zijn.

Stop de center speaker niet in een kast
Soms hebben mensen geïnvesteerd in een eersteklas center speaker, maar blijken ze toch niet tevreden te zijn over het geluid. Vaak heeft dit te maken met de opstelling die zij voor hun center speaker gekozen hebben. De beste plek is midden onder het beeldscherm waarop de film bekeken wordt. Maar daar moet de center speaker wél volledig vrij kunnen staan. Wij horen namelijk nogaleens dat een center speaker in een holle ruimte onder de tv is neergezet. Dat is niet de bedoeling,
want dan gaat die ruimte mee functioneren als een klankkast, terwijl die ruimte daarvoor helemaal niet de kwaliteiten bezit. Zorg er dus bij het plaatsen van de center speaker altijd voor dat het geluid zich ongehinderd alle kanten op kan verspreiden. Zwevende meubels bieden hiervoor de beste mogelijkheid. Zo kan de tv op een plank of kast worden geplaatst die aan de muur is gemonteerd. Het gevolg is dat de ruimte die onder die plank of kast overblijft niet wordt ingekapseld door kastwanden, maar juist aan alle kanten open is.

Optimale geluidsbeleving en prachtig design
Een center speaker kun je kopen in allerlei maten. Bedenk steeds dat hij een onderdeel vormt van een complete speakerreeks. Heb jij oog voor goed design, vergelijk dan de verschillende speakersets van bijvoorbeeld Polk, Klipsch en Q Acoustics eens met elkaar. Je ziet de verschillen in maat en kunt kiezen welk model het beste bij jouw smaak past. Vanzelfsprekend kies je het design dat het mooiste harmonieert met de kleuren van je interieur. En de keuze binnen ons aanbod is ruim. Zwart, wit, bruin en grijs zijn natuurlijk logische tinten. Maar de drivers in de center speaker kunnen heel eigenzinnig zijn. Gebruik je ze onafgedekt, dan kun je kiezen uit tinten als goud, geel en bijvoorbeeld grijs. Met jouw keuze voor een center speaker met bijbehorende surroundspeakers, combineer je dus altijd een optimale geluidsbeleving met het beste design.