Tegenwoordig is Dolby Surround een van de basistermen als het gaat om audio. Bijna iedereen met een degelijke audio opstelling thuis heeft zijn of haar speakers in deze configuratie staan: twee speakers voor en twee speaker achter de luisterpositie. Dolby Atmos is de opvolger van Dolby Surround en gaat nog een stapje verder.

Met Dolby Atmos is er naast het geluid van de speaker voor en achter de luisterpositie ook geluid dat naar het plafond wordt gestuurd en terug wordt gekaatst naar de luisterpositie. Met deze Atmos opstellingen wordt het geluid uit films en series een stuk realistischer; het overvliegen van een vliegtuig in een film zal dan ook zo klinken in de woonkamer doormiddel van deze weerkaatsing van geluid.

Maar wat heb jij precies nodig voor een perfecte Dolby Atmos?

  • Minimaal een 5.1 of 7.1 surround opstelling.
  • 2 of 4 plafondspeakers
  • Audiocomponenten die compatibel zijn met Dolby Atmos en audio / videobronnen die ook Atmos ondersteunen

Op de afbeelding in deze post is een mooie Klipsch Atmos opstelling te zien. Het geluid dat weerkaatst wordt van het plafond komt van de twee elevation speakers die bovenop de speakers achter de luisterpositie staan.

Nu kan het zo zijn dat een complete Atmos setup niet binnen jouw budget valt waardoor jij deze ervaring potentieel misloopt, maar er zijn oplossingen op komst. Fabrikanten van speakers zijn ook bezig met het aanbieden van “add-on modules”. Deze modules kan je plaatsten op jouw huidige speakerset waardoor het Atmos effect nagebootst wordt in jouw luisterruimte. Hier moet wel bij gezegd worden dat dit uiteraard niet hetzelfde zal klinken als een echte authentieke Atmos opstelling.

Ben je benieuwd of heb je interesse in een Atmos setup? Bekijk dan nu ons assortiment van Atmos producten op Doublepoint.nl.