High-res Audio is een begrip dat we in de afgelopen jaren veel hebben gehoord of voorbij hebben zien komen. High-res Audio begon als een niche in de muziekwereld maar is al een snel uitgegroeid tot een ware standaard voor verschillende streamingdiensten en producten. Hi-res Audio is een waar begrip geworden en daarom is het ook zeker de moeite waard om hier een artikel over te schrijven en onderzoek te doen naar dit ware fenomeen.


Wat is audio met hoge resolutie?

In zijn eenvoudigste termen verwijst hi-res audio meestal naar muziekbestanden met een hogere bemonsteringsfrequentie en / of bitdiepte dan cd, die is gespecificeerd op 16-bit / 44,1 kHz. Bemonsteringsfrequentie (of samplefrequentie) verwijst naar het aantal keren dat samples van het signaal per seconde worden genomen tijdens het analoog-naar-digitaal conversieproces. Hoe meer bits er zijn, hoe nauwkeuriger het signaal in eerste instantie kan worden gemeten, dus een 16bit naar 24bit gaan kan een merkbare sprong in kwaliteit opleveren. Audiobestanden met hoge resolutie gebruiken meestal een bemonsteringsfrequentie van 96 kHz of 192 kHz bij 24 bit. Je kan ook bestanden van 88,2 kHz en 176,4 kHz hebben.

Audio met hoge resolutie heeft echter een keerzijde: bestandsgrootte. Een hi-res-bestand kan doorgaans tientallen megabytes groot zijn en een paar tracks kunnen de opslag op uw apparaat snel opeten of lastig zijn om via uw wifi- of mobiele netwerk te streamen. Gelukkig is opslag veel goedkoper dan vroeger, dus het is gemakkelijker om apparaten met een hogere capaciteit te krijgen.

Dat is niet alles: er zijn ook verschillende hi-res audiobestandsindelingen om uit te kiezen, die allemaal hun eigen compatibiliteitsvereisten hebben. Ze bevatten de populaire formaten FLAC (Free Lossless Audio Codec) en ALAC (Apple Lossless Audio Codec), die beide zijn gecomprimeerd, maar op een manier die in theorie betekent dat er geen informatie verloren gaat. Andere formaten zijn de ongecomprimeerde WAV- en AIFF-formaten, DSD (het formaat dat wordt gebruikt voor Super Audio CD's) en de recentere MQA (Master Quality Authenticated).

Wat is er zo goed aan Hi-res Audio?

Het belangrijkste geclaimde voordeel van audiobestanden met hoge resolutie is een superieure geluidskwaliteit ten opzichte van gecomprimeerde audioformaten zoals MP3 en AAC. Downloads van sites zoals Amazon en iTunes en streamingdiensten zoals Spotify gebruiken gecomprimeerde bestandsindelingen met relatief lage bitrates - zoals 256 kbps AAC-bestanden op Apple Music en 320 kbps Ogg Vorbis-streams op Spotify. Het gebruik van compressie met verlies betekent dat gegevens verloren gaan in het coderingsproces, wat op zijn beurt betekent dat de resolutie wordt opgeofferd voor het gemak en kleinere bestandsgroottes, dit heeft een aanzienlijk effect op de geluidskwaliteit.

Wat heb ik nodig om hi-res audio af te spelen?

Er is een grote verscheidenheid aan producten die hi-res audio kunnen afspelen. Het hangt allemaal af van hoe groot of klein u wilt dat uw systeem is, hoeveel uw budget is en welke methode u het meest zult gebruiken om naar uw muziek te luisteren. Producten van de merken: Marantz, NAD, Bluesound, Magnat en Cambridge Audio hebben allen de mogelijkheid bij verschillende modellen om Hi-res Audio te kunnen afspelen.

Teven is het belangrijk om te vermelden dat je uit een beperkt aantal streamingsdiensten kunt kiezen om Hi-Res Audio te kunnen afspelen. Zoals besproken in de vorige alinea ondersteunen de twee belangrijkste streamingdiensten; Spotify en Apple Music geen Hi-res Audio. Streamingsdiensten zoals Tidal Masters, Qobuz Sublime + en Amazon Music HD bieden allemaal de mogelijkheid aan om Hi-res Audio te streamen. Tevens is er ook de mogelijkheid om muziek in Hi-res te downloaden via HDtracks, Qobuz Sublime en 7Digital. Het zijn vrij prijzige abonnementen die je moet aanschaffen maar dan heb je wel wat.

Conclusie

Hi-res Audio heeft nog een mooie toekomst voor zich en de verwachting is dat steeds meer fabrikanten deze nieuwe audiostandaard gaat integreren in producten en diensten. Het is nog maar de vraag om merken zoals Sonos of HEOS deze technologie gaan ondersteunen maar één ding is zeker en dat is dat de geluidskwaliteit aanzienlijk beter is in vergelijking met de standaard formats op bijvoorbeeld de streamingdiensten zoals Spotify of Apple Music.