Wie een audioset opbouwt, denkt natuurlijk automatisch aan de componenten: de receiver en/of streamer, de cd-speler, eventueel een platenspeler met voorversterker en natuurlijk de luidsprekerset. Dat is logisch en we stellen ons budget daar dan ook op in.

 

Maar wie voor de maximale audiobeleving gaat, wil echt élk onderdeel van zijn set onder controle hebben. In deze blogpost belichten we componenten die nog te veel audioliefhebbers onderschatten. Voor een geringe extra investering kunnen deze een wereld van verschil maken.



Hoge kwaliteit luidsprekerkabels

Als je net een high-end stereoset of een rits home cinema-componenten hebt gekocht, zit je natuurlijk te popelen om alles aan te sluiten. Maar is de audiokwaliteit werkelijk zo goed als hij zijn kan? 

 

Het antwoord is ‘nee’ omdat audiofabrikanten over het algemeen slechte standaardkabels in de dozen doen. Natuurlijk zullen er mensen zijn die beweren dat premium audiokabels pure geldklopperij zijn. Maar al lang vóórdat we Doublepoint runden, hoorden we het verschil tussen goedkope en duurdere luidsprekerkabels.

 

Matige tot slechte audiokabels beperken het frequentiebereik van jouw luidsprekers, waardoor de opnames verdeeld en flets klinken. Kwaliteitskabels bewaren het gedetailleerde en dynamische geluid van de originele opname, waardoor je de muziek hoort zoals deze door de studiotechnici was bedoeld.

 

Voor een helder en natuurgetrouw geluid zoek je premium speakerkabels gemaakt van zuurstofvrij koper (OFC), zoals de SP-15 van Oehlbach. Sommige kabels hebben zelfs een zilveren coating over het koper. Het is ook belangrijk dat de stekkers strak passen. Als ze van metaal zijn gemaakt, kies dan voor een vergulde versie om roest te voorkomen.

Netfilter: de beste stekkerdoos

Ook al doet jouw elektriciteitsleverancier zijn best om een zo zuiver mogelijke stroom aan jouw huis af te leveren. Maar door allerlei bronnen in onze eigen huizen, zoals lampen en opladers, raakt de stroom in huis vervuild: er ontstaan stroomschommelingen en daar lijdt de kwaliteit van jouw audio onder. 

 

Met een netfilter zuiver je het stroomsignaal voordat het de apparatuur binnendringt. Zo’n accessoire ziet eruit als een geavanceerde stekkerdoos en vergt een behoorlijke investering, maar het resultaat is onmiddellijk hoorbaar. Met een netfilter wordt het geluidsbeeld rustiger, wint het aan definitie en worden details beter hoorbaar. 

Netvoedingskabels voorkomen ruis

Ook al kost je audio-apparatuur tienduizenden euro’s, dan nog zul je zien dat er standaard voedingskabels bij worden geleverd. Die zijn zonder oog voor kwaliteit ontwikkeld, waardoor netstroomruis en hoogfrequente signalen vrij spel krijgen. Het alternatief voor de audioprofessionals waren altijd zware en nauwelijks buigbare kabels, maar voor thuisgebruik zijn die onpraktisch. 

 

Fabrikanten als Supra hebben zich op deze niche gestort en stroomkabels voor audiofielen ontwikkeld. Ook voor deze kabels is zuurstofvrij koper een geliefd ingrediënt. Een strakke draaiing van de kabel en gegoten stekkers beschermen jouw apparaten tegen elektromagnetische velden. Of je het verschil hoort? Reken maar. Het geluid wordt schoner en de transiënten preciezer, de drie dimensies zijn merkbaar meer aanwezig en de resolutie in stereobeeld wordt indrukwekkend.