Tegenwoordig is het afspelen van muziek in meerdere ruimtes naadloos op elkaar aangesloten. Met je smartphone en andere mobiele apparatuur kan de luisteraar eenvoudig bepalen waar wat te horen is. Maar wat precies is Multi-Room audio en hoe werkt het? In dit blog leggen we het kort uit.

Wanneer een muziekliefhebber vroeger muziek wilde luisteren door het hele huis heen, zat er niets anders op dan het volume zo hoog mogelijk te zetten, met alle gevolgen van dien. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel apparaten die met elkaar gekoppeld kunnen worden om op eenvoudig via bijvoorbeeld wifi muziek af te spelen. Het belangrijkste aspect is niet meer het volume, maar waar de luisteraar de Multi-Room speakers in zijn huis heeft staan.

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten Multi-Room audio. De simpelste variant is ‘single source / single zone’. Hiervoor heeft een luisteraar vaak niet meer dan één audiospeler, versterker en een paar speaker nodig en dit alles verbonden met één enkele kabel. Op deze manier is dezelfde audio op alle speakers te horen. Vervolgens is er ook ‘single source / multiple zone’. Het belangrijkste verschil met het voorgaande is dat in de verschillende zones hetzelfde geluid te horen is.

Bij ‘Multiple source / multiple zone’ is dit compleet anders. . Alle aparte zones hebben bij deze configuratie dan ook een apart geluid. Als een luisteraar deze configuratie wenst, dan is het noodzakelijk dat de betreffende versterker een meerkanaals versterker is omdat de configuratie een stuk zwaarder is dan alle voorgaande.

Een Multi-Room configuratie is het laatste wat we hier bespreken. Hierbij heeft de luisteraar vaak geen versterker nodig indien er sprake is van Multi-Room speakers met ingebouwde versterkers. Met een Multi-Room audioconfiguratie kan een luisteraar op zijn of haar zone naar iets luisteren terwijl iemand anders in een andere zone iets compleets anders luistert. Dit is mogelijk omdat elke speaker onafhankelijk gekoppeld kan worden aan een smartphone. Natuurlijk kan de luisteraar ook bepalen om door alle speakers hetzelfde geluid te laten klinken via bijvoorbeeld een (meegeleverde) app op smartphone of tablet.

Op deze manier kan iedere luisteraar naar zijn of haar favoriete muziek luisteren en is onderlinge overlast definitief verleden tijd! Ook het Doublepoint assortiment kent vele mogelijkheden voor het maken van jouw eigen multi-room configuratie. Wij helpen je graag als je op zoek bent naar een nieuwe audio-inrichting!