Wanneer je opzoek gaat naar een nieuwe luidspreker kom je vast en zeker wel eens voor een aantal vraagstukken te staan. Het zou zo maar eens kunnen dat je specificaties tegenkomt waarvan je mogelijk niet weet wat ze betekenen en wat je ermee moet doen. In deze blog leggen wij u twee belangrijke specificaties uit; wattage en impendantie.

Laten we eens beginnen met het wattage. Het wattage van een speaker is altijd een heikel punt. Wat is wattage? Hoeveel heb je nodig? Wat is normaal? Wattage betekent eigenlijk wat een speaker aankan. Als er ergens op een speaker 100 Watt staat vermeld, dan houdt dit in dat de speaker 100 Watt kan verwerken wat uit een versterker wordt verstuurd. Dit betekent trouwens niet dat de speaker niet meer aankan dan 100 Watt.  Daarnaast denken veel mensen ook "hoe hoger de wattage, des te harder kan de speaker". Dit is onjuist. Hoe hard een speaker kan is namelijk ook afhankelijk van de gevoeligheid, de effectiviteit en het frequentiebereik. Vaak is het wel zo dat een hoger wattage betekent dat de speaker luider kan afspelen, maar daar kun je niet vanuit gaan. Een wattage tussen de 100 Watt en 300 Watt is normaal. Hieronder vind je een mooi tabelletje wat laat zien hoeveel geluid bepaalde wattages produceren.

wattage db
2w 93db
4w 96db
8w 99db
16w 102db
32w 105db
64w 108db
128w 111db
256w 114db
512w 117db
1024w 120db

Om even aan te geven waar dit mee te vergelijk is hebben wij hieronder een aantal voorbeelden gegeven:
10db = normaal ademen
60db = normaal gesprek
110db = geschreeuw in je oor of een Auto claxon
120db = rock concert of sirene

De impedantie (weerstand) van een speaker is meestal 8 OHm. Mocht een luidspreker een weerstand hebben van  4Ohm, dan houdt dat in dat zij tweemaal zoveel stroom zal wegtrekken van de receiver/versterker. De meeste receivers hebben geen problemen om een 8 Ohm speaker aan te sturen, maar alleen de krachtigere receivers kunnen ook 4 Ohm speakers perfect aansturen. Wanneer je speakers hebt met een impedantie van 6 Ohm of 4 Ohm zorg dan dat je zoekt naar een receiver die output specificeert voor 4 Ohm. Meestal staat er op een dergelijke receiver ook 8-4 Ohm op de achterkant. Receivers waarop alleen 8 Ohm staat kunnen ook 4 Ohm speakers aansturen, maar de prestatie zal minder zijn dan wanneer ze 8 Ohm speakers aansturen.

Het is dus belangrijk te ijken naar de specificaties van luidsprekers alvorens je besluit ze aan te schaffen. Natuurlijk hebben wij in ons assortiment speakers die voldoen aan uw wensen. Neem gerust even een kijkje bij ons op de website en mocht u vragen hebben hepen wij u graag verder.