Dolby Atmos is een technologie voor meeslepend geluid die je het gevoel geeft dat je midden in de actie zit. Met Dolby Atmos kun je genieten van geluid dat je vanuit alle richtingen omhult, inclusief boven je hoofd. Dolby Atmos maakt gebruik van ‘objectgebaseerd geluid’. Dat betekent dat elk geluidselement in de ruimte kan bewegen. Zo kun je bijvoorbeeld het geluid van een vliegtuig horen dat over je hoofd vliegt, of het geritsel van bladeren achter je rug.


Wat heb je nodig voor Dolby Atmos?

Om thuis van Dolby Atmos te kunnen genieten, heb je een aantal dingen nodig. Ten eerste heb je een receiver nodig die Dolby Atmos ondersteunt. Je hebt minimaal een 7.1-kanaals receiver nodig, of Atmos 5.1.2. De 2 staat voor het aantal hoogteluidsprekers dat je nodig hebt om het geluid boven je hoofd te creëren. Je kunt ook kiezen voor meer hoogteluidsprekers, zoals 5.1.4 of zelfs 7.1.6, afhankelijk van de mogelijkheden van je receiver en je ruimte. 

Ten tweede heb je natuurlijk de luidsprekers zelf nodig. Je hebt in ieder geval vijf luidsprekers nodig voor het front-, center- en surroundgeluid, plus een subwoofer voor de lage tonen. Daarnaast heb je dus twee of meer hoogteluidsprekers nodig voor het overheadgeluid. Je kunt kiezen voor speciale Dolby Atmos-luidsprekers die naar boven gericht zijn en het geluid via het plafond weerkaatsen, of voor plafondluidsprekers die direct naar beneden gericht zijn. 

Ten derde moet je de luidsprekers op de juiste manier aansluiten op de receiver. Dit hangt af van of je receiver een hoogte-ingang heeft of niet. Sommige receivers hebben een Height-ingang die is bedoeld voor Atmos-speakers. Bij de Denon X3800H bijvoorbeeld zitten die achterop. Andere receivers hebben deze ingangen niet. Dan moet je op je receiver, bij speaker set-up, instellen dat de ‘surround back’ wordt gebruikt voor Atmos.

Zó haal je het beste uit Dolby Atmos

Als je alles hebt aangesloten en ingesteld, kun je gaan genieten van Dolby Atmos. Maar hoe haal je het beste uit deze technologie? Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  • Kies het juiste type en plaatsing van hoogteluidsprekers
    Zorg ervoor dat ze op de juiste afstand en hoogte staan en in lijn met de andere luidsprekers.

  • Pas de luidsprekerniveaus en afstanden aan
    Gebruik een geluidsmeter en een meetlint of het Audyssey-kalibratiesysteem om een gebalanceerd en realistisch geluid te krijgen.
  • Selecteer de juiste geluidsmodus
    Druk op de afstandsbediening van je receiver op de knop ‘Movie’, ‘Music’ of ‘Game’, of kies handmatig een geluidsmodus die het geluid ‘upmixt’ naar Dolby Atmos.

Controleer de compatibiliteit van de inhoud en het apparaat
Kijk of de film, game of muziek die je wilt kijken of spelen ook Dolby Atmos heeft en of het apparaat dat je gebruikt om het af te spelen ook Dolby Atmos ondersteunt.


Upgrade jouw audiosysteem

Dolby Atmos is een geweldige technologie die je geluidservaring naar een hoger niveau tilt. Wil je meer weten over Dolby Atmos en welke producten en accessoires je daarvoor nodig hebt? Neem dan snel een kijkje in onze webwinkel, waar je een ruime keuze hebt aan Dolby Atmos-producten.