DAB+ is de toekomst van radio

In de nabije toekomst luisteren we niet langer via AM en FM naar de radio. In plaats daarvan komen de signalen via een digitaal protocol onze radio binnen: DAB+. Maar wat is dat precies en hoe kun je zelf ook naar digitale radiozenders luisteren? In deze blogpost leggen wij het je haarfijn uit.

Wat is DAB+?

Digital Audio Broadcasting, de naam zegt het al, is digitale radio. Dit is een beter alternatief voor analoge radiogolven. Bij DAB+ worden verschillende radiozenders gebundeld en samen op één frequentie uitgezonden. Jouw radio splitst het signaal vervolgens op in verschillende stations.

Het plusteken achter de afkorting verwijst naar de verbeterde versie van DAB. DAB+ is in staat om (eventueel) zwakkere signalen van verschillende zendmasten te combineren tot signalen zonder interferentie. Er zijn verschillende redenen om naar DAB+ over te stappen.

De voordelen van DAB+

DAB+ kent verschillende voordelen. Allereerst zijn digitale radiosignalen storingsvrij. Je geniet dus van een kraakheldere ontvangst zodat je geen woord of noot mist. Daarmee verhoogt jouw luisterplezier.

Daarnaast is het voor de radiozenders mogelijk om extra informatie met het signaal mee te sturen. Vaak krijg je dan ook de titel van een nummer door, de naam van de artiest, de albumnaam en de speelduur.
Niet langer hoef je de frequentie te zoeken, want in plaats daarvan zoek je bij DAB+ eenvoudig op alfabet naar jouw favoriete radiozender. Je krijgt de gebruikelijke verzameling zenders, met daarnaast een groot aantal themakanalen. Je kunt met DAB+ zelfs reclames filteren.

FM/AM gaat stoppen

Je ziet het: met DAB+ gaat jouw luisterervaring erop vooruit. Maar ook voor radiozenders biedt dit allerlei voordelen. Geen wonder dat FM/AM dan ook langzaam wordt uitgefaseerd. Zo heeft de NPO al aangegeven tot 2030 via FM uit te zenden en daarna niet meer. Andere kanalen maken al eerder de switch. Vroeg of laat zul jij dus óók moeten overstappen op een radio die ontvangst van DAB+ mogelijk maakt.

Steeds meer apparaten met DAB+

Allerlei hifi-merken spelen in op de uitrol van DAB+. Zo bezitten de receivers van Denon al over ondersteuning van dit protocol. Andere merken volgen in rap tempo. Heb je liever een aparte radio, bijvoorbeeld voor op de keukentafel of de bouwplaats? Merken als Sonoro, View Quest en Argon Audio maken draagbare radio’s waarmee je klaar bent voor de toekomst. Je bestelt ze eenvoudig en veilig bij Doublepoint, waarbij je profiteert van gratis en snelle verzending.