Met de lancering van de Bathys, maakt het Franse bedrijf Focal zijn entree op de markt vandraadloze ANC koptelefoons. De Bathys is een draadloze over-ear hoofdtelefoon en isvoorzien van Active Noise Cancelling (ANC) om geluid zo helder mogelijk weer te geven. Metzowel een Bluetooth 5.1 multipoint-connectiviteit als de optie voor bekabelde verbinding, biedt de koptelefoon veel luisterplezier. Het kan aangesloten worden middels een 3,5 millimeter-poort of een USB-C poort. De accuduur van 30 uur wordt met bedrading verlengd tot wel 42 uur, waarbij 15 minuten oplaadtijd 5 uur extra luistertijd oplevert.

 

Geniet van de stilte

Focal benadrukt de uitstekende ruisonderdrukking van het product, maar hoe uit zich dit precies in de praktijk? De naam Bathys is afgeleid van het woord Bathyscaphe – dit verwijst naar onderzeeërs die tot extreme dieptes kunnen afdalen.
Er zijn drie modi beschikbaar voor het onderdrukken van ruis. Met de modus Silent filter je een luidruchtige omgeving weg, voor het onverstoord luisteren naar muziek. De modus Soft laat nog een beetje geluid van de omgeving door, terwijl de modus Transparency geluiden van bijvoorbeeld een omroepsysteem hoorbaar maakt. De koptelefoon is dus geheel volgensde omgeving aan te passen, waarbij je zelf zeggenschap hebt in de mate van ruisonderdrukking.

 

Design en materiaal

De Bathys heeft een aluminium constructie voor stevigheid, waarbij het tevens ook een licht gevoel heeft dankzij het magnesium juk. De hoofdband is van leer en microvezel voor een stijlvolle afwerking en fijn gevoel tijdens het dragen. Met vervangbare oorkussens wordt bovendien gezorgd dat de hoofdtelefoon voor iedere hoofdvorm comfortabel aanvoelt. Op de oorschelpen zitten kenmerkende 40 millimeter M-vormige Dome Drivers van aluminium-magnesium. De frequentierespons van de drivers zijn 15 Hz tot 22 kHz. Het geluidskwaliteit is van uitstekende kwaliteit, met als bonus ook een heldere manier om spraak op te nemen. Met acht microfoons aan boord, klinken telefoongesprekken met de Bathys ontzettend helder. Hierbij kun je ook weer handig gebruik maken van de uitgebreide opties om geluid uit de omgeving weg te filteren.

 

Met en zonder draad

Zoals eerder genoemd kan de Bathys ook met een kabel worden aangesloten op de computer, tablet of telefoon. Hiervoor kan je ook gebruik maken van een USB-DAC aansluiting voor hi-res audio tot 24-bit / 192 kHz. Je kunt dus eenvoudig overgaan van draad tot draadloos. De hoofdtelefoon is dus ideaal voor gebruik in huis én onderweg. Voor het gemak wordt er een stevige opberg- en transportdoos meegeleverd, alsmede een 1,2 meter lange USB-C draad en een 1,2 meter lange 3,5 millimeter jackplug.

 

Gebruiksvriendelijkheid

Het aanpassen van de ruisonderdrukking is een handige toevoeging aan de Bathys. En met een accuduur van 30 uur, kun je dagenlang ongestoord blijven luisteren naar muziek. Een snelle oplaadtijd is daarnaast een absolute plus voor de gebruiksvriendelijkheid. Met een app-gebaseerde EQ kun je bovendien behendig het geluid aanpassen. Daarnaast ondersteunt de Bathys Bluetooth Codecs zoals AAC, SBC en aptX Adaptive. Je hebt dus veel zeggenschap in de manier waarop je naar muziek luistert. De knoppen op de oorschelp geven je de controle over het geluid zonder dat je hiervoor de telefoon uit je zak moet halen. Met één knop schakel je bovendien de spraakassistent van je mobiel in. Hierdoor kun je zelfs in een drukke of bezige omgeving altijd bepalen waar je naar luistert en tot hoeverre geluid uit de omgeving wordt onderdrukt. Handig voor in een drukke trein of als je door een lawaaierige straat moet lopen.

 

Voordelen en Nadelen van de Bathys

Het is handig om alles nog even op een rij te zetten en te kijken waar de Bathys zich onderscheidt van de concurrenten. Allereerst is er de optie om zowel draadloos als met draad te luisteren naar muziek in hoge kwaliteit. De flexibiliteit maakt het een uitstekende koptelefoon voor iedere omgeving. De verschillende modus van geluidsonderdrukking draagt hieraan bij. De ruisonderdrukking is echter niet de top van de top, en ook de batterijduur is bij sommige concurrenten beter. Als je het belangrijk vindt om de hoofdtelefoon op te vouwen om deze mee te nemen, dan moet je misschien verder kijken dan de Bathys. Met de Bathys maakt Focal een indrukwekkende entree in de wereld van de draadloze ANC
Bluetooth on-ear koptelefoons. Het is daarom verstandig dit karakteristiek Franse hoofdtelefoon te overwegen in je zoektocht naar het perfecte geluid.