Hoe kies je de juiste kabel voor je speaker?

Kabels zijn zoals iedereen weet de flexibele geleider, bestaande uit draden die stroom transporteren. Er zijn veel verschillende speakerkabels, echter willen wij jullie door middel van deze blog meer inzicht laten krijgen over het belang van de kwaliteit en de dikte van speakerkabels. Speakerkabels kunnen, afhankelijk van hun soort en kabeldikte, grote vermogens aan die op kunnen lopen tot een paar duizend Watt. 

Je audiokabel wordt warm

Daarnaast is de kabeldikte erg belangrijk, er moeten namelijk grote vermogens doorheen om geluiden juist te weergeven. Het is namelijk zo, wanneer er groot vermogen door een kabel stroomt zal de kabel altijd warm (heet) worden. Wordt de kabel te heet, dan is dat een aanduiding dat er te veel stroom wordt gebruikt voor een te dunne kabel. Als de warmte te lang aanhoudt kan dat leiden tot het smelten van de kabel. Daarom is het belangrijk dat je bewust bent van het vermogen dat door de kabels gaat. Klik hier om het assortiment speakerkabels te bekijken op onze website. 

Dikte van de stroomdraad in je speakersnoer

Kabeldiktes worden in de Benelux aangegeven door middel van vierkante millimeters (mm2). Ook zien we vaak de term AWG, dit staat voor American Wire Gauge. Wanneer het AWG getal hoog is des te dunner is de kabel. Voorbeeld; een kabel van 25 AWG is dus dunner dan een kabel van 3 AWG. Dit is in tegenstelling tot de Nederlandse aanduiding waar een kabel van 1.5mm2 dunner is dan een kabel van 4.0mm2. Het geleiden van de stroom tussen je versterker en de speakerboxen, hangt overigens niet alleen maar af van de kwaliteit van het metaal. Een belangrijke rol speelt ook de dikte van de stroomdraad.We bedoelen daarmee de dikte van de koperdraad die in de speakerkabel is verwerkt. Dit heeft alles te maken met de weerstand die een speakerdraad oplevert voor het geluidssignaal. Gebruik je een dun speakersnoer tussen de versterker en de boxen, dan zal de geluidskwaliteit al snel minder worden. De randen van het muzikale spectrum verdwijnen het eerst en daarbij zal de toonvariatie in het middendeel van de muziek ook minder sprankelend zijn. Ben jij dus een liefhebber van muziek, dan moet je voorkomen dat je de muzikale stroom vanuit je versterker naar de speakerboxen letterlijk afknijpt.

Vermogen, lengte en dikte van speakersnoer

Omdat het vermogen wat door de kabels gaat, dus denk aan warmte en kwaliteit alleen van toepassing is op luidsprekerdraad, sluiten wij andere kabels uit voor onderstaand tabel. Zoals je weet heeft een groot vermogen een grotere kabeldikte nodig dan wanneer u minder vermogen verbruikt. Veel mensen verwachten het niet maar lengte speelt ook een rol. Het is namelijk zo, hoe langer de speakerkabel is hoe meer verlies je lijdt voor de kwaliteit die je zou verwachten.  Dit komt door de interne weerstand van de kabel. Een meter of drie snoer in je huiskamer zal niet zo gauw zorgen voor een verzwakking van het signaal. Tenminste, als de speakerkabel dik genoeg is. Gebruik je dezelfde versterker met boxen een keer tijdens een feest, dan gebruik je misschien wel een speakerdraad die twintig meter lang is. Wil je voorkomen dat dit leidt tot een (aanmerkelijk) verlies van kwaliteit, dan moet die audiokabel een flink stuk dikker zijn. We tonen je hier een tabel waarin de verhouding tussen de input (vermogen), lengte van de kabel en de dikte ervan goed te zien is:

Vermogen 

Lengte 

Dikte 

(minder dan) 500 Watt 

10 meter 

1.5 mm2 

500 / 750 Watt 

20 meter 

2.5 mm2 

750 / 1000 Watt 

10 meter (voldoende) 

2.5 mm2 

1000 Watt ( of meer ) 

20 meter ( minimaal ) 

4.0 mm2  

Binnenkant van de speakerkabel

Je kunt je voorstellen dat het binnenwerk van een speakerkabel het kostbaarste onderdeel is. Met het binnenwerk bedoelen we het metaal waar de stroom zich een weg door baant. Bij een gewoon elektriciteitssnoer bestaat het binnenwerk vrijwel altijd uit een goedkoper soort metaal. De kwaliteit van het metaal bepaalt het gemak waarmee de stroom door het snoer gaat. De kwaliteit van het koperdraad in een audiokabel moet bij voorkeur hoger zijn dan die in een gewone stroomdraad. Daarbij geldt natuurlijk wel dat de kabel duurder is naarmate de kwaliteit van het koperdraad hoger is.

De buitenkant van de speakerkabel

Hoe zit het trouwens met de buitenmantel van de kabel? Een goede speakerkabel heeft er twee. De binnenste van die twee schermt het signaal in jouw audiokabel af voor storingen die veroorzaakt worden door ander elektronisch verkeer. Let erop dat die binnenwand niet te stug is. Dit maakt het anders moeilijker om het speakersnoer makkelijk in bochten neer te leggen. De buitenwand van het speakersnoer moet stevig zijn. Die beschermt de kabel immers tegen beschadigen.

Mocht je de juiste kabel nog niet gevonden hebben, neem dan even contact op met de klantenservice van Doublepoint en zij helpen jou graag verder. Klik hier om alle speakerkabels te bekijken.  

Is het de moeite waard om te investeren in luidsprekerkabels?

Zeker! Als je een goedkope stroomkabel als luidsprekerkabel gebruikt, is er kans dat er andere metalen in de kabel zitten waardoor de weerstand te hoog wordt. De weerstand van verschillende metalen wordt gemeten in ‘resistiviteit’ of ‘soortelijke weerstand’. Dit staat gelijk aan weerstand in ‘ohm’ van een draad die 1 meter lang is en een doorsnede één vierkante millimeter bij een temperatuur van 20 ℃.

Als je bijvoorbeeld een luidsprekerkabel van 10 meter hebt met 2x0,85 mm koper kan je berekenen dat de weerstand ongeveer 0,5 ohm is. Dit lijkt niet veel, maar dit is wel extra weerstand, waardoor je versterker minder controle heeft over je luidsprekers. Hierdoor wordt de kwaliteit van het geluid minder.