Hou je van films kijken, maar heb je geen zin om elke keer naar de bioscoop te gaan? Dan hebben we goed nieuws voor je: je kunt je eigen bioscoop thuis maken! Met zo’n home cinema geniet je van het beste beeld en geluid in je woonkamer, alsof je in een echte bioscoopzaal zit. In dit artikel geven we je tips om je woonkamer om te toveren tot een echte thuisbioscoop, met de juiste apparatuur en instellingen. 

 

Het begint met een goede televisie

Het beeldscherm is essentieel voor je home cinema. Het moet het liefst groot, scherp en helder zijn. Je hebt verschillende opties, zoals 4K, OLED en QLED, die elk hun eigen kwaliteiten hebben. Of je kunt voor een projector met een scherm gaan, maar die combinatie vraagt wel om meer ruimte en duisternis.

Let bij het kiezen van de televisie op de grootte van je kamer, de afstand tot het scherm, de lichtinval en je budget. Kijk ook naar de resolutie, de verversingssnelheid en de HDR-ondersteuning van het scherm.

 

Bioscoopgeluid in je huiskamer

Het geluidssysteem is het tweede belangrijkste onderdeel van je home cinema, want daar luister je naar. Het geluidssysteem moet krachtig en zuiver zijn, zodat je alle dialogen, effecten en muziek kunt horen.

Er zijn verschillende soorten geluidssystemen, die elk hun eigen ervaring bieden.

  • In de simpelste uitvoering heb je alleen een soundbar. Dit is een compacte oplossing die vooral de dialogen in films en series beter weergeeft. Het geeft een redelijk geluid voor alledaags gebruik.

  • Surround is het meest gangbare systeem, dat bestaat uit vijf of zeven luidsprekers rondom je TV en een subwoofer. Dit geeft een ruimtelijk geluid voor actie- en avonturenfilms. Hier heb je wel een surround-versterker of surround-receiver voor nodig.

  • Atmos is geavanceerder, dat bestaat uit surround plus extra luidsprekers boven je hoofd of in het plafond. Dit geeft een driedimensionaal geluid voor de nieuwste films met Atmos-ondersteuning.

 

Zo plaats je jouw surround-speakers

De plaatsing van de luidsprekers is cruciaal voor het geluid van je home cinema. De luidsprekers moeten zo staan dat ze een realistisch en gebalanceerd geluidsveld creëren. Hier zijn enkele tips om de luidsprekers goed te plaatsen:

1. De frontspeakers moeten links en rechts van je TV, op ongeveer een meter afstand van het scherm. De frontspeakers wijzen in een hoek van 30 graden naar je luisterpositie (vaak de bank). Zorg dat de frontspeakers op oorhoogte staan of hangen.

2. Zet de centerspeaker onder of boven je TV, zo dicht mogelijk bij het scherm. De centerspeaker moet horizontaal staan en naar je bank wijzen. Zorg dat de centerspeaker op dezelfde hoogte staat of hangt als de frontspeakers.

3. Plaats de surroundspeakers achter je luisterpositie, op ongeveer twee meter hoogte. De surroundspeakers moeten in een hoek van 110 tot 130 graden naar je luisterpositie wijzen. Als je een 6.1- of 7.1-systeem hebt, plaats dan ook een speaker achter de bank, in het midden.

4. Plaats de subwoofer links of rechts naast je TV, of in een hoek van de kamer. De subwoofer heeft meestal geen vaste plaats, maar je kunt experimenteren met verschillende plekken om de beste bas te vinden.

 

Jouw webwinkel voor home cinema-audio

Misschien vormen de luidsprekers wel het belangrijkste onderdeel van een thuisbioscoop. Maar een goede televisie en een degelijke versterker mogen evenmin ontbreken. Bij Doublepoint ben je aan het juiste adres voor je thuisbioscoop-audio. Kijk rond in onze webwinkel en profiteer van de laagste prijzen – gegarandeerd!