Luidsprekers optimaal plaatsen: zó doe je dat

Als audiofiel wil je de beste audiokwaliteit bereiken. Daarom investeer je in een uitgebalanceerde versterker en krachtige luidsprekers die perfect bij jouw componenten passen. Maar vergeet je de plaatsing van de speakers niet?

De correcte positionering van jouw luidsprekers kan een groot verschil maken in hoe jij de audiokwaliteit ervaart. In deze blogpost vertellen wij hoe en waar je luidsprekers het beste kunt plaatsen, zodat jij jouw films, series en muziek hoort zoals het bedoeld was.

Iedere situatie is uniek

Voordat we je gaan bestoken met tips moet je één ding beseffen: er bestaat geen all-size-fits-all-oplossing. Elke kamer is weer anders en de kleinste elementen, zoals meubels en decoratiestukken, kunnen het grootste verschil in audio-ervaring maken. Een andere factor die maakt dat iedere situatie uniek is, zijn je persoonlijke voorkeuren. Of je meer muziek luistert dan films kijkt, is ook van belang.

De invloed van muren

Een kamer is meestal rechthoekig. Het werkt in zo’n kamer het beste als je jouw luidsprekers tegen de korte wand(en) plaatst. Zet ze alleen niet té dicht tegen de muur, want dan gaat de bas overheersen. Een subwoofer is zet je het beste op 30 cm van een hoek.

Heb je last van afkaatsend geluid? Dan is je kamer nog te ‘kaal’. Hang een schilderij of gordijnen op om deze echo te voorkomen. Stel je een home cinema-set op, dan gebruik je beide korte muren. Staat je bank nog niet in het midden van de kamer, probeer dan wat te schuiven met je meubelen om dit te bereiken.

Draai de speakers naar je toe

Je wilt je luidsprekers lichtjes draaien, zodat het geluid naar jouw oren gericht is. De algemene aanbeveling is om de frontspeakers op een hoek van 60 graden te zetten en de surroundspeakers op zo’n 110 graden ten opzichte van de centerspeaker. Toch blijft dit een kwestie van veel experimenteren. Als je de speakers bijvoorbeeld meer dan binnen draait, komen dialogen veel beter tot hun recht in films.

Zet de speakers op oorhoogte

Voor het beste geluid plaats je de speakers op oorhoogte. Als je vloerstaande speakers hebt, staan ze al op de juiste hoogte. Maar als je boekenplanspeakers hebt, kan het nodig zijn om een beugel/frame hiervoor aan te schaffen. Wat ook kan is de speakers op een plankje zetten. Let dan wel op dat ze niet te dicht tegen de muur staan en leg een schuimrubberen matje onder de luidspreker. Zo voorkom je ongewenste trillingen.

Blokkeer het geluid niet

Het mag duidelijk zijn: met de bovenstaande tips willen we ervoor zorgen dat het geluid een korte en directe weg naar je oor aflegt, zonder weerkaatsingen of trillingen. Als laatste tip willen we je daarom meegeven om niets vóór de luidspreker te zetten. Elk item dat tussen jouw oor en de luidspreker staat, heeft immers een zekere invloed. Dus ruim dat stapeltje boeken of dvd’s op en zet die plant ergens anders, want het huis van een audiofiel is een tempel van geluid!