Q Acoustics heeft in haar thuisland Groot-Brittannië al een behoorlijk imago opgebouwd, maar timmert nu ook verder aan de weg. Na het succes van de 3000-lijn van Q Acoustics was het tijd voor vernieuwing, namelijk de 3000i-lijn. De speakers hebben nu een nog mooier design met een verbeterd geluid. De speakers werden tijdens een grote presentatie onthuld in Lünen, Duitsland.

In het verleden kreeg Q Acoustics ontzettend veel positieve reacties over de 3020 en 3050 speakers, maar met deze vernieuwde speakerlijn Q3000i wordt het bestaande niveau overtroffen. De speakers hebben een geheel nieuw design met heldere klanken. De behuizing is, zoals Q Acoustics omschrijft ‘meer solide’ dan voorheen, wat zorgt voor een nog heldere klank en voller geluid.

Verder is de gehele gelcore-constructie vernieuwd. De hierbij gebruikte lijm tussen de verschillende onderdelen van de behuizing zorgt voor een betere demping van het geluid, omdat deze nooit droogt en daardoor vibraties beter worden opgevangen. Er is door Q Acoustics verder een nieuwe techniek toegepast in de Q 3050i, namelijk de Helmholtz Pressure Equaliser. Deze in de behuizing bevestigde buis zorgt ervoor dat hoge drukken worden geleid naar de lage drukken in de behuizing. Met behulp van deze nieuwe techniek wordt de behuizing op cruciale plekken minder belast waardoor de kans op resonantie wordt verkleind. In combinatie met een nog betere crossover en verbeterde tweeters, die verder van de behuizing afstaan, staat deze nieuwe speakerlijn voor een nog beter geluid dan zijn voorganger.

De 3000i-reeks bestaat uit de 3010i, 3020i, 3050i, 3090Ci en de 3060S. De 3010i en de 3020i zijn boekenplank speakers, die qua design niet veel verschillen van de 3010 en de 3020. Het materiaal van de behuizing is wel verbeterd en de afwerkingen zijn nog beter waar te nemen. Een verbeterde weergave met heldere klanken maken de 3010i en de 3020i toch wel aanzienlijke verbetering. In de 3050i is zoals eerder besproken een nieuwe techniek geïmplementeerd, deze zorgt voor een langere levensduur van de vloerstaande speaker en zorgt voor een nog heldere klank in vergelijking met de oude 3050. De 3090Ci centerspeaker heeft met de verstevigde behuizing een betere weergave van details, zoals de tweeters en crossover.

De grootste verandering in de Q3000i-lijn is echter de subwoofer, de 3060S. Deze heeft nu één driver van 200-mm gekregen in plaats van twee, zoals in de oude 3070. Qua design is de 3060S ook een stuk mooier dan zijn oudere broer. Zonder geluid in te leveren is de subwoofer ook compacter geworden. Zijn naadloze voorkant maakt hem ook een mooier geheel dan zijn voorganger, waarbij de voorkant een lijmverbinding kende.

We kunnen dus stellen dat Q Acoustics alle verwachtingen heeft overtroffen en weer zeer goede kwalitatieve speakers heeft afgeleverd. De behuizing is aanzienlijk verstevigd en door het design komen de speakers er nog beter uit. Daarbij laten de toegepaste nieuwe technieken het geluid nog beter tot zijn recht komen. De prijzen zijn in vergelijking met de oude 3000-lijn niet veel hoger en door de genoemde verbeteringen vanuit Q Acoustics zeker het geld waard!