Vinyl is weer helemaal terug van weggeweest. Steeds meer mensen ontdekken de charme en de kwaliteit van het ‘zwarte goud’. Maar hoe kies je een goede platenspeler om je platen te draaien? Er zijn veel verschillende soorten en modellen op de markt, met elk hun eigen voor- en nadelen. In deze blogpost geven we je een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een platenspeler.

 

Volautomatisch, halfautomatisch of handmatig?

De bedieningsmethode van de platenspeler is belangrijk. Je hebt drie opties: volautomatisch, halfautomatisch en handmatig. Een volautomatische platenspeler start en stopt met een knop. De toonarm gaat vanzelf heen en weer. Dit is makkelijk maar kan storingen geven.

Bij een halfautomatische platenspeler leg je zelf de naald op de plaat, maar de toonarm gaat vanzelf terug. Dit is een goed compromis. Bij een handmatige platenspeler doe je alles zelf. Dit vraagt meer aandacht maar geeft meer controle. Ook geeft het een heerlijk nostalgisch gevoel!

 

Verschillende soorten aandrijving

De aandrijving van de platenspeler is hoe de motor het plateau draait. Er zijn drie soorten: directe aandrijving, wielaandrijving en snaaraandrijving. Een directe aandrijving verbindt het plateau met de motoras. Dit is snel en stabiel, maar geeft meer trillingen en geluid. Een wiel aandrijving draait het plateau via een wieltje. Dit is soepel en gelijkmatig, maar geeft meer slijtage en slip.

Een snaaraandrijving draait het plateau via een rubberen of nylon band. Dit isoleert trillingen en geluid goed, maar is minder precies in de snelheid. De meeste platenspelers hebben nu een snaaraandrijving, omdat dit een goede balans heeft tussen kwaliteit en prijs.

 

Elementen: allerlei soorten en vormen

Het element haalt het geluid uit de plaatgroeven met een naald die aan een magneet of een spoel zit. De naaldbewegingen worden elektrische signalen voor de versterker. Het element bepaalt de geluidskwaliteit.

Er zijn MM- en MC-elementen. Bij MM beweegt de magneet en bij MC de spoel. MM geeft een sterker signaal maar MC geeft een betere geluidskwaliteit. Aan jou de keuze welke je voorrang geeft.

De naaldvorm is ook belangrijk. Er zijn conische, elliptische en andere vormen. Conisch is simpel en goedkoop, maar slijt meer. Elliptisch geeft meer hoge frequenties. De andere vormen zijn beter maar duurder.

 

De juiste naalddruk

De naalddruk is hoe hard de naald op de plaat drukt. Dit beïnvloedt de geluidskwaliteit en de levensduur van je platen en je naald. Te veel of te weinig druk is slecht. De juiste druk hangt af van je element en naald. De fabrikant geeft een bereik, bijvoorbeeld 1,5 tot 2 gram.

Je stelt de druk in met een balansgewicht aan de toonarm, die je naar links of rechts draait. Je meet de druk vervolgens met een weegschaal of een proefplaat.

 

Het signaal van de platenspeler versterken

Je platenspeler geeft een zwak signaal dat versterkt moet worden voor je speakers. Je hebt een versterker nodig die het signaal op niveau brengt. Maar je hebt ook een voorversterker nodig die het signaal corrigeert volgens de RIAA-curve: dit is een standaard voor het geluid op een plaat.

Als je platenspeler een voorversterker heeft, kun je die aan- of uitzetten. Als je versterker een phono-ingang heeft, zit er al een voorversterker in. Dan moet je de voorversterker van je platenspeler uitzetten of geen losse voorversterker gebruiken. Als je versterker geen phono-ingang heeft, moet je wel een losse voorversterker gebruiken.

 

Waar koop je zo’n platenspeler?

Ben je een audiofiel die het beste geluid uit platen wil halen? Dan heb je een topkwaliteit platenspeler nodig die aan al je eisen voldoet. Bij Doublepoint vind je een ruime selectie van platenspelers van de beste merken en modellen. Of je nu een volautomatische, halfautomatische of handmatige platenspeler zoekt, wij hebben het gewenste model. Bestel vandaag nog je nieuwe platenspeler bij Doublepoint en geniet in stijl van jouw vinyl-collectie!