Wat is AptX Lossless nu precies?

Waarom CD-muziek kwalitatief zo goed is
Velen van ons zijn opgegroeid in een tijd waarin muziek alleen nog maar werd afgespeeld met cd’s. Deze cd’s hebben meer kwaliteit in zich dan de huidige Spotify- of MP3-tracks die we anno 2023 allemaal luisteren. Het is lastig om tegenwoordig zulke kwalitatief goede tracks te vinden als die waarmee we vroeger zijn opgegroeid.

Er is echter een manier ontworpen om de kwaliteit van de muziek die we beluisteren op te krikken. Je kunt muziek van cd-kwaliteit op je telefoon, in je koptelefoon en over je speakers krijgen. In dit artikel bespreken we deze ‘doorbraak’ en vertellen we je precies hoe je voortaan cd-kwaliteit kunt luisteren over Bluetooth. 

De aptX Lossless uitgelegd
De aptX Lossless zegt het eigenlijk zelf al: het is de eerste Bluetooth-codec die zonder kwaliteitsverlies (de naam zegt het) audio van de juiste kwaliteit kan sturen van bijvoorbeeld je telefoon naar je oordopjes, van je telefoon naar je speakers of van je telefoon naar je autoradio kan sturen. De verwachting is dat binnenkort alle Android telefoons zijn voorzien van deze optie die onderdeel uitmaakt van het zogenaamde pakket aan nieuwe Qualcomm technologieën op het gebied van audio genaamd Snapdragon Sound. Zeker dit jaar (2023) zijn er naar verwachting verschillende telefoons die uitkomen mét deze functie.

Qualcomm en de techniek erachter
Het bedrijf dat de aptX Lossless functie heeft bedacht heet dus Qualcomm. Het bedrijf heeft de techniek die ze gebruikt inmiddels uitgelegd en wij zullen het proberen uit te leggen. De kwaliteit van een cd-track is over het algemeen exact 1.411 kilobytes per seconde. Als we het hebben over aptX Lossless, dan kan deze Bluetooth functie zo’n track naar jouw koptelefoon sturen met een snelheid van 1.100 tot in sommige gevallen zelfs 1.200 kilobytes per seconde. De voorgaande aptX-systemen deden dat maximaal met respectievelijk 420 en 576 kbps.

Daadwerkelijk zonder verlies van kwaliteit?
Natuurlijk is het een beetje té stoer om daadwerkelijk te spreken van een verzendsnelheid die zonder verlies van kwaliteit geluid verstuurt, omdat er toch een klein deel van de cd-track onder compressie komt. Maar de cijfers van aptX Lossless zijn beter dan ieder ander systeem tot nog toe. Volgens Qualcomm gaan er “geen gegevens verloren wanneer audio wordt gecodeerd en gedecodeerd met aptX Lossless”. Knap staaltje techniek.

Een revolutie voor streaming
Het is natuurlijk een flinke doorbraak want tot nog toe kon muziek alleen in de MP3-vorm worden beluisterd in een redelijk compacte kwaliteit. Dankzij deze doorbraak van Qualcomm met Snapdragon is het mogelijk om een nieuw tijdperk van ontwikkeling te geven van geluid via streamers. Ongetwijfeld zullen nog meer mensen overstappen van het gebruik van cd-tracks, naar het gebruiken van streamers.

Op welke apparaten je dit kan gebruiken
Alle apparaten die vanaf 2021 zijn toegepast met Snapdragon zullen dit nieuwe Bluetooth systeem ondersteunen. Het luisteren van muziek wordt op die manier nog mooier en schoner: iets waar muziekliefhebbers als jaren van hebben gedroomd. Het aantal apparaten wat nu dit Bluetooth systeem ondersteunen is echter behoorlijk klein. Het is namelijk ook nog eens zo dat zowel je telefoon als je koptelefoon, oordopjes of speakers het systeem moeten ondersteunen en dat is nog lang niet het geval. Het is daarom onwaarschijnlijk dat je al van aptX Lossless hebt gehoord.

Andere ontwikkelingen van Qualcomm
Andere dingen waarmee het bedrijf ook bezig is, gaan ook over het verbeteren van de kwaliteit van geluid. Onder andere moet geluid zichzelf aanpassen als een persoon met een koptelefoon zijn hoofd beweegt, de zogenaamde ‘dynamische ruimtelijke audio’. Ook heeft Qualcomm ervoor gezorgd dat hun apparaten voortaan een kleinere vertraging hebben op hun geluid: van 96 milliseconden tot 48 milliseconden. Je kan de vertraging dus eigenlijk niet meer horen.

Conclusie: is deze Bluetooth optie spoedig overal beschikbaar
Steeds vaker zullen Android telefoons beschikbaar zijn mét Sounddragon en andere opties van Qualcomm. Dit bedrijf streeft ernaar om de beste te zijn op de wereld en is geduchte concurrentie van bijvoorbeeld Apple en Sony als het gaat om oplossingen met geluid. Het is in ieder geval een bedrijf om de komende jaren in de gaten te houden. Het moet je niet verbazen dat je binnenkort namelijk een Bluetooth optie op je mobiel in je handen hebt van het bedrijf.