Als muziekliefhebber wil je natuurlijk het beste geluid uit jouw audio-systeem halen. Maar hoe doe je dat? Moet je meteen een hele nieuwe installatie kopen? Gelukkig niet! Er zijn een aantal eenvoudige manieren om de geluidskwaliteit van jouw bestaande systeem te verbeteren. In deze blogpost geven we je zes tips die je gemakkelijk kunt toepassen. 

1. Vervang je kabels 

Eén van de makkelijkste manieren om de geluidskwaliteit te verbeteren is door je kabels te vervangen. De kabels die bij je speakers of versterker worden geleverd zijn vaak van matige kwaliteit. Ze kunnen ruis, vervorming of signaalverlies veroorzaken. Door te investeren in betere kabels kun je een groot verschil maken. Let daarbij op de dikte, de lengte, het materiaal en de connectoren van de kabels. Een aanrader is om banaanstekkers te gebruiken. Deze bevestig je aan het uiteinde van de kabels en zorgen voor een beter contact.

2. Verplaats je speakers

Een goede plaatsing kan het geluid levendiger, helderder, evenwichtiger en realistischer maken. Er zijn een aantal algemene richtlijnen die je kunt volgen, zoals het plaatsen van de speakers op oorhoogte, de speakers naar de luisteraar richten, en obstakels en reflecties vermijden.

3. Voeg een subwoofer toe

De meeste luidsprekers missen vaak de laagste octaven die essentieel zijn voor een realistische weergave van muziek en filmgeluid. Een subwoofer kan dit gat opvullen en je luidsprekers ontlasten. Zo geniet je nóg meer van jouw favoriete muziek.

4. Gebruik resonantiedempers of spikes

Resonantiedempers zijn een soort van onderzetters die ervoor dat de trillingen van de speakers worden geabsorbeerd en niet worden doorgegeven aan de ondergrond of de omgeving. Zo voorkom je dat het geluid wordt vervormd of verstoord door ongewenste resonanties. Spikes zijn speciale pinnen die je onder je speakers of versterker kunt schroeven. Ze zorgen ervoor dat de speakers of versterker zo min mogelijk contact maken met de ondergrond. Zo voorkom je dat het geluid wordt gedempt of verkleurd door de ondergrond. 

5. Vervang je versterker

De versterker zorgt ervoor dat het signaal van je bron (zoals een cd-speler, een streamer of een platenspeler) wordt versterkt en naar je speakers wordt gestuurd. Een goede versterker kan het geluid helderder, dynamischer en gedetailleerder maken. Maar hoe kies je een goede versterker? Dat hangt af van wat je ermee wilt doen. Wil je alleen stereo luisteren of juist een heuse thuisbioscoop bouwen? Wil je draadloos streamen via Bluetooth of wifi? Bij Doublepoint vind je merken die de beste kwaliteit garanderen, met modellen die aan alle wensen voldoen.

6. Vervang je luidsprekers

Een goede luidspreker kan het geluid natuurgetrouw, zuiver en ruimtelijk weergeven. Maar hoe kies je een goede luidspreker? Dat hangt af van je persoonlijke smaak, de grootte van je kamer, de plaatsing van de luidsprekers en de akoestiek van de ruimte. Er zijn veel verschillende soorten luidsprekers, zoals boekenplankluidsprekers, vloerstaande luidsprekers, centerspeakers, surroundspeakers en draadloze speakers. Een belangrijke tip is om geen bonte mix van merken te gebruiken, maar zo veel mogelijk bij één merk te blijven voor het beste geluidsbeeld.

Koop jouw apparatuur en accessoires bij Doublepoint

Wij van Doublepoint helpen je graag met het creëren van jouw droomgeluid. Wij hebben een ruim assortiment aan kabels, versterkers, luidsprekers, subwoofers en resonantiedempers van topmerken zoals SVS, Oehlbach, Denon, Marantz en nog veel meer. Bestel nu online of kom langs in onze showroom in Voorhout.